Logo of Team Belgium

Gert Van Looy, de chef de mission voor de eerste Europese Spelen, stelde op 2 juni in het Sportimonium in Hofstade officieel de Belgische delegatie voor Bakoe 2015 voor. Onder anderen twee medaillewinnaars van Londen 2012, Charline Van Snick en Lionel Cox en andere grote namen uit de Belgische sport maken er deel van uit. “117 atleten uit 16 sporten, een grote maar ook een sterke delegatie”, aldus Gert Van Looy.


Team Belgium zal in Bakoe vertegenwoordigd zijn in volgende sporten : badminton, basketbal met 2 ploegen, boogschieten, boksen, gymnastiek, judo, kajak, karate, schermen, schieten, taekwondo, tafeltennis, triatlon, volleybal (ook met 2 ploegen), wielrennen en zwemmen.

De Europese Spelen zijn belangrijk omdat atleten er o.m. een kwalificatie kunnen afdwingen voor de Olympische Spelen in Rio van volgend jaar. Dat kan in zwemmen, triatlon, tafeltennis, schieten, volleybal, taekwondo, judo, boogschieten, boxen en wielrennen.

Wat zijn de ambities voor Team Belgium tijdens deze eerste editie van de Europese Spelen, vroegen we aan Gert Van Looy?

“Bakoe 2015 wordt een eerste ervaring met de Europese Spelen, hoe sterk zijn de teams van de 49 andere deelnemende NOC’s? Dat is nog wat afwachten."

In de meeste sportdisciplines komen onze beste atleten in actie: Tom Boonen, Lionel Cox, Sven Nys, Jean-Michel Saive, Ann Wauters, Jaouad Achab, …. zijn maar enkele namen van atleten die samen met onze twee nationale volleybalploegen deel uitmaken van Team Belgium.

Doordat het EK judo op de Europese Spelen plaatsvindt, zijn natuurlijk onze beste atleten in het judo ook aanwezig: Joachim Bottieau, Ilse Heylen, Toma Nikorov, Charline Van Snick en Dirk Van Tichelt.

We verwachten mooie top-8 prestaties in boogschieten, badminton, boxen, gymnastiek, judo, karate, kano-kajak, schermen, tafeltennis, taekwondo, triatlon, wielrennen en hebben medaillekansen in badminton, 3x3 basket, kano-kajak, judo, gymnastiek, schieten, taekwondo, volleybal en wielrennen.

De zwemcompetitie zal volgens Gert Van Looy vergelijkbaar zijn met een Europees Jeugd Kampioenschap. Hier is het zeker ook uitkijken naar het niveau van de andere delegaties. “Maar we durven in het zwemmen toch hopen op een paar finales en veel personal bests.”

“Ik wens hierbij iedere atleet alle succes toe, geef het beste van jezelf en geniet van deze eerste editie van de Europese Spelen. Ik maak ook van de gelegenheid gebruik om de coachen, de federaties, de commerciële en institutionele partners te danken voor hun steun en samenwerking."