Logo of Team Belgium

Coaching speelt een cruciale rol binnen de topsport. Daarom streeft het BOIC ernaar om iedere Olympiade een opleiding te organiseren waar technische directeurs en coaches hun skills en expertise omtrent high performance systemen kunnen verbeteren.  

Om dit te bereiken, werd door het BOIC een ‘Masterclass Olympic Coaching’ georganiseerd. Dat is een ambitieus programma dat gericht is op het versterken van high performance systemen en het opbouwen van een duurzaam netwerk van topcoaches en technische directeurs. Gedurende tweeënhalf jaar hebben de deelnemers vier intensieve workshopseries doorlopen, waarbij ze cruciale vaardigheden en kennis hebben opgedaan om topsporters te begeleiden doorheen hun topsportcarrière. Dit omvat het vereenvoudigen en afstemmen van processen, het begrijpen van wat werkt en wat niet, en het creëren van een duurzame succesvolle strategie. Na het volgen van deze masterclass hebben de deelnemers duidelijkheid gekregen over prestatiesystemen en zijn ze in staat om beslissingen te nemen die hun prestaties en die van hun teams kunnen verbeteren binnen een olympische context. 

Nu deze opleiding is afgerond, blikt de 12-koppige selectie van Team Belgium met trots terug op hun opgedane kennis en vaardigheden. Één van de deelnemers aan de Masterclass was Bob Maesen, high performance manager bij Team Belgium. Hij blikt alvast tevreden terug op de afgelopen Masterclass: “Het BOIC selecteerde een diverse groep van technische directeurs en coaches uit sporten die een significant verschil kunnen maken bij het behalen van top-8 plaatsen op de Olympische Spelen. Vervolgens werd ook rekening gehouden met de draagwijdte van de disciplines. Zo kwamen bijvoorbeeld atletiek en paardrijden in aanmerking, aangezien er veel verschillende onderdelen zijn binnen deze sporten. Dit met als voornaamste doel om de kennis en knowhow van de technische directeurs zo goed mogelijk te verspreiden. Tot slot werd er ook sterk ingezet op vrouwelijke coaches en technische directeuren, aangezien dat een belangrijk aandachtspunt blijft voor Team Belgium.” 

Begeleider en programma 

Richard Young, een gerenommeerde performance leadership consultant, was de moderator tijdens de masterclass. Met meer dan 30 jaar ervaring in ‘high performance systemen’ en deelname aan negen Olympische Spelen, bracht hij een schat aan kennis en inzichten met zich mee. Zijn onderzoek naar de verschillen tussen meervoudige medaillewinnaars en niet-medaillewinnaars heeft de deelnemers geholpen om hun coachingstrategieën te verfijnen en te implementeren in hun eigen disciplines. Hieronder een overzicht van de verschillende modules die aan bod kwamen tijdens de opleiding: 

1. Your Performance Wellbeing 

  • Leren hoe je bent als coach en hoe je zelf functioneert 

2. The Performer  

  • Onderzoeken hoe de atleet is en wat zijn/haar persoonlijke waarden en doelen zijn. 

3. The Learning Team  

  • Focussen op de samenwerking tussen de entourage en de atleet en het ontwikkelen van effectieve (high performance) systemen. 

4. The Optimised System 

  • Analyse en implementatie van high performance systemen vanuit een breder perspectief. 

Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht om een vervolgtraject op te richten, in aanloop naar de volgende Olympiade. Meer info hierover volgt later.