Logo of Team Belgium

Om 19.55 uur Japanse tijd – 12.55 uur in België - vandaag is het zover: op Marunouchi Central Plaza, hartje Tokio, drummen taikoartiesten zich de ziel uit het lijf gedurende vijf minuten. Daarna mag de aftelklok met de magische boodschap ‘365 Days 23:59:59’ gedurende vijf minuten worden gefotografeerd. De aftrap van ‘Een jaar voor Tokio 2020’ toont aan hoe minutieus Japan de Olympische Spelen nu al heeft uitgekiend.

Welcome in Tokyo 2020
Op de luchthaven verwelkomt een manshoog billboard de bezoeker. Alsof de Olympische Spelen, exact een jaar voordien, van start kunnen gaan. Het is du jamais vu, een olympische gaststad die twaalf maanden voordien al zo klaar en voorbereid is op het grootste sportevenement ter wereld. Een jaar voor de officiële start van Tokio 2020 is meer dan de helft van de nieuwe olympische stadions klaar. Japanners kunnen plannen als geen ander. Tokio 2020 drijft op acht nieuwe stadions, 25 bestaande en 10 pop-upstadions (die nadien verdwijnen).

Het National Stadium heeft zitjes voor 60.000 personen
Het kroonjuweel is het National Stadium: daar mag voor dik 60.000 man onder anderen Nafi Thiam haar kunsten vertonen. Plan A was een nagelnieuw National Stadium. Het werd Plan B: een gedownsized stadion, zo’n 700.000 euro goedkoper maar toch nog altijd eentje van 1,1 miljard euro.
Tegen februari 2020 moeten alle accommodaties klaar zijn – wat een verschil met Rio 2016, toen aan de vooravond van de openingsceremonie werklui nog druk in de weer waren met verfborstel en ander gerief.

Bron
Sportjournalist Hans Jacobs van BOIC-mediapartner Het Nieuwsblad schreef dit relaas vanuit Tokio.
Met de steun van het Marilo Fonds en de Koning Boudewijnstichting