Logo of Team Belgium

Op 28 juni stelde Sven Serré, voorzitter van de commissie ‘Officials’ van het BOIC de Belgische Officials voor die deze zomer in Rio de Olympische Spelen zullen optreden. Niet minder dan 16 scheidsrechters, juryleden en commissarissen uit 10 verschillende sporten werden aangeduid door hun respectievelijke Internationale Federatie.

De 16 officials die Sven Serré in het Olympisch Huis mocht voorstellen zijn :

Atletiek Patrick Van Caelenberghe

Badminton Luc BertrandRonny De Vos  en Bert Vanhorenbeeck

Hockey Laurine Delforge

Roeien Chantal NeirinckxPatrick Rombaut

Paardensport Freddy SmeetsJacques Van Daele

Tafeltennis Isabelle Beumier

Tennis Xavier Jacquemin

Volleybal Arturo Di Giacomo

Wielrennen Guy DobbelaerePhilippe Mariën

Zeilen Jurgen CluytmansBruno De Wannemaeker


‘Zonder officials geen sport’

Het BOIC wil de officials de erkenning geven die ze verdienen. Net zoals de atleten de eed afleggen tijdens Olympische Spelen, leggen ook scheidsrechters, juryleden en commissarissen de eed af. Dat toont de belangrijkheid van hun rol aan.

‘Met het oog op de Olympische Spelen in Rio zal het BOIC de officials omkaderen, erkennen en naar voor schuiven als een volwaardige partner van Team Belgium en als ‘ambassadeur’ van de Olympische gedachte.’, zegt voorzitter Sven Serré.


Commissie Officials van het BOIC

De BOIC-commissie behartigt de belangen van deze doelgroep, net zoals de atletencommissie dat doet voor de atleten. Er zijn immers heel wat thema’s die scheidsrechters, juryleden, toernooidirecteurs en commissarissen gemeenschappelijk hebben.

In het najaar wordt het ‘Overlegplatform’ uitgebreid en zal (top)-officials rond de tafel brengen. Daar zullen voorbeelden van ‘good practices’ en ‘common interest’ gedeeld worden: omkadering, evaluatie en deontologische code, zowel op nationaal niveau als op internationaal (IOC) niveau.

Ons doel is om een structuur voor innovatie, constante vernieuwing en permanente persoonlijke en professionele ontwikkeling te creëren.”, vervolgt Sven Serré.

Het project dient als pilootproject voor het IOC en wordt gesteund door IOC-voorzitter Thomas Bach. De commissie ‘Officials’ van het BOIC werkt samen met de federaties en de liga’s en met VSF en AISF.

Commissieleden

Voorzitter: Sven Serré (badminton)

Leden:

Frank De Bleeckere (voetbal)
Franky De Moor (judo)
Christophe Lemeire (ski)
Philippe Mariën (wielrennen)
Freddy Smeets (paralympische sport)
Marc Toppet (zwemmen)
Gregory Uyttenhove (hockey)
Patrick Van Caelenberghe (atletiek)Voorzitter: Sven Serré (badminton)