Logo of Team Belgium

De Belgische nationale mannenploeg in het 3x3 basket heeft het olympische kwalificatietoernooi in het Hongaarse Debrecen gewonnen. De 3x3 Belgian Lions veroveren zo het laatste ticket voor de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio.

Het Belgische team (Nick Celis, Thierry Marien, Thibaut Vervoort en Rafael Bogaerts) versloeg vrijdag in de poulefase in Debrecen achtereenvolgens Oekraïne (19-14) en Slovenië (20-18). België stootte zo als winnaar van de poule meteen door naar de halve finale. In die halve eindstrijd klopten de Belgen zondag Mongolië met 16-15. In de finale nadien tegen Hongarije haalden ze het met 21-14. Alleen de winnaar van de finale stak nog een ticket voor Tokio op zak.

Vorig weekend konden de Belgen een eerste kwalificatiekans in het Oostenrijkse Graz niet verzilveren. Het kwartet startte met zeges tegen Zuid-Korea en Kazachstan. Daarna werd verloren van Litouwen en gewonnen van de VS. Ondanks de drie zeges volstond dat niet om de groepsfase te overleven.

"Dit is ongelooflijk", reageerde Rafael Bogaerts meteen na de winnende treffer. "Dit toont dat hard werken loont. Tijdens de voorbije toernooien toonden we dat we met de beste landen kunnen rivaliseren. Ik denk dat we onze plaats op de Spelen verdienen. Dit is de droom van iedere atleet, we gaan ervan profiteren."

Belga