Logo of Team Belgium

In de sport worden vaak mooie verhalen geschreven en dat van de Belgische 3x3 basketploeg is daar een mooi voorbeeld van. Op de Olympische Spelen van Tokio maakt de street-versie van het traditionele basket voor het eerst zijn opwachting en de 3x3 Belgian Lions zijn er de komende week meteen bij.

Nochtans zijn Nick Celis, Rafaël Bogaerts, Thibaut Vervoort en Thierry Marien geen profspelers en hebben ze naast het basket allemaal nog een beroep. Desondanks dwongen ze toch de kwalificatie voor Tokio af. Celis, in het dagelijkse leven actief als notaris, is sinds 2014 sterkhouder van het team.

"Het klopt dat wij amateurs zijn, maar dan met een zeer professionele benadering van onze sport", verzekerde hij woensdag.

"Trainen doen wij dagelijks, maar dan 's avonds na het werk. Natuurlijk beschikken wij niet over dezelfde middelen als de profs en al zeker niet wat betreft recuperatie, wat doorslaggevend kan zijn op dit olympisch toernooi. We zullen hier zeven of zelfs acht wedstrijden op vier dagen afhaspelen, zonder rustdag tussendoor. Dat hebben wij nooit eerder gedaan. Fysiek en mentaal fris blijven: daar komt het op aan, net als kwetsuren vermijden." Het viertal dwong op 6 juni in het Hongaarse Debrecen de kwalificatie voor Tokio af, vrijwel meteen gingen geruchten de ronde dat er mogelijk andere spelers voor het olympisch toernooi geselecteerd zouden worden.

"Deze kwalificatie was een werk van vele jaren. Spelers op enkele weken tijd tactisch klaarstomen voor zo'n toernooi, is onmogelijk. Spelers uit het normale basket, waar er met 5 tegen 5 gespeeld wordt, zijn fysiek natuurlijk in vorm, maar zijn gewend aan een andere manier van spelen. 3x3 is een sport waarin je moet groeien. We zijn dan ook blij dat ze de juiste keuze gemaakt hebben door het team te behouden", aldus Thierry Vervoort.

In Tokio mikken de Belgen op een top zes in de groepsfase en dus moeten ze al minstens twee duels winnen. "Als we het tactisch juist aanpakken, kunnen we ver geraken", schat Celis de Belgische kansen in.

"We moeten het vooral van ons collectief hebben. Ook defensief staan we goed. Elke wedstrijd kan er bij ons een andere speler het verschil maken", aldus Bogaerts, in Debrecen nog verkozen tot MVP van het toernooi.

De wedstrijden in de 3x3 competitie duren tien minuten. De duels worden op een half terrein afgewerkt. Het team met de hoogste score na 10 minuten, of het team dat 21 punten gescoord heeft, wint het duel. Spelers mogen non-stop gewisseld worden.
Voor een score krijgt een team één punt, een score van buiten de tweepuntenlijn (driepuntenlijn in het normale basket) levert twee punten op.
In de groepsfase werkt elk team bijna dagelijks twee wedstrijden af, aangezien alle acht teams tegen elkaar moeten uitkomen.
De top twee stoot rechtstreeks door naar de halve finales, de nummers drie tot en met zes werken 'kwartfinales' af voor de overige twee plaatsen bij de laatste vier.

Zaterdag openen de Belgen hun toernooi tegen Letland, meteen een tegenstander van formaat, nadien volgt de confrontatie met Japan.


Belga