Logo of Team Belgium

Bakoe, de gaststad van het European Youth Olympic Festival, wordt ook wel de stad van de wind genoemd. Maar één van de grootste uitdagingen tijdens het EYOF wordt de hitte. Met deze 4 tips van sportarts Kristof Smeets lever je een topprestatie, zelfs bij hoge temperaturen.

“Met een gemiddelde temperatuur van 30°C in juli en een relatief hoge luchtvochtigheid zullen de weersomstandigheden in Bakoe een uitdaging zijn voor de atleten van Team Belgium,” weet Kristof Smeets. Deze orthopedisch chirurg, gespecialiseerd in knie- en sportletsels begeleidt de jonge atleten tijdens het EYOF.

Blijf uit de zon

“In Bakoe kan het zeer warm worden met temperaturen tot boven de 30°. Je doet er dus goed aan om de hitte niet op te zoeken wanneer het niet nodig is. Het klinkt eenvoudig, maar vermijd de zon wanneer je niet aan het sporten bent.” In de venues werkt het organisatiecomité onder andere met koelingssystemen om de temperatuur omlaag te halen.

Drink meer dan je dorst hebt

“Tijdens het sporten stijgt je lichaamstemperatuur. Door de omgevingstemperatuur en de hoge luchtvochtigheid, maar ook doordat je werkende spieren warmte opwekken,” aldus Kristof Smeets. “Om oververhitting te vermijden heeft het menselijk lichaam gelukkig enkele ingebouwde koelingsmechanismen, zoals een verhoogde huiddoorbloeding en zweten. Zweten zorgt voor vochtverlies en dat moet je compenseren. Drink overdag dus meer dan je dorstgevoel aangeeft. Controleer ook regelmatig of je lichaamsgewicht constant blijft. Zo weet je of je voldoende vocht hebt opgenomen.”

Vermijd donkere kledij

“Donkere kledij absorbeert de warmte. Die kan je dus het best vermijden. Je draagt beter lichte, ventilerende kledij en eventueel een pet of hoedje. Zonnecrème is natuurlijk ook een absolute must.”

Acclimatiseer

“Jonge atleten hebben nog niet veel ervaring met sporten in grote hitte. Je kan je lichaam laten wennen aan de omstandigheden door enkele trainingen ter plaatse in te plannen.” Team Belgium vertrekt op 19 juli naar Bakoe. Er blijven dan nog enkele dagen over om te acclimatiseren voor de start van de competities.

“En dan nu op weg naar een uitmuntende prestatie!” Besluit Kristof Smeets. “Het medisch team staat alvast paraat om de nodige ondersteuning te bieden.”