Logo of Team Belgium

Ben je fysiek en mentaal klaar voor jouw olympische loopprestatie? Met deze vijf tips is ook je outfit op topniveau. Stijlvol en voorbereid van kop tot teen.

1. Je voeten zijn je belangrijkste instrument
Ook al zijn er heel wat sportief uitziende schoenen te koop, een vrijetijdsschoen is geen loopschoen. Goed schoeisel vermindert het risico op blessures. Een loopschoen heeft een brede, dikke zool. Breed voor de zijwaartse stabiliteit, dik voor een goede schokdemping, vooral ter hoogte van de hiel. Investeer dus in kwaliteit of je staat al snel terug (letterlijk) met je voeten op de grond.

2 Schoenen kopen? Neem je tijd!
Neem rustig de tijd om een paar loopschoenen te kopen waar je je comfortabel in voelt. Kies een moment waarop het niet te druk is in de winkel. Zo heb je niet het gevoel dat je overhaast moet beslissen en kan je vragen stellen wanneer je twijfelt. Draag bij het passen de sokken waarmee je loopt en pas altijd beide schoenen voor je ze koopt. Je hoeft je bovendien niet te schamen om er even mee door de winkel te wandelen. Bij thuiskomst kan je je nieuwe schoenen het best eerst wat inwandelen voor je aan je training of wedstrijd begint om blaren te voorkomen.

3. De juiste maat
Goede loopkledij laat je toe om vrij te bewegen en spant niet. Dat laatste geldt trouwens ook voor je schoenen, bind je veters dus niet te strak. Wanneer je broek of T-shirt een afdruk op je huid nalaat, kies je het best een maatje groter. De bloeddoorstroming moet over je hele lichaam goed zijn. Te nauw zittende naden kunnen bovendien irritatie veroorzaken.

4. Je kledij ademt mee
Het is natuurlijk leuk om stijlvol aan de start van de Run to Rio te verschijnen. Maar je kledij moet er vooral voor zorgen dat je lichaam niet oververhit. Ademende kledij is het meest efficiënt om je zweet te laten verdampen. Je vermindert er ook de kans op huidirritaties mee. Een bezwete huid is daar immers gevoeliger voor. Waterdichte kledij is uit den boze. Die wordt binnenin nat van het zweet maar voert de vrijgekomen warmte niet af. Daardoor loop je kans op een hitteslag.

5. Aandacht voor de extra's
We hopen natuurlijk dat naast de sfeer ook het weer Braziliaans zal zijn op 21 juni. Een groot deel van het parcours ligt in het Zoniënwoud. Tussen de bomen ben je goed beschermd tegen de hitte. Zorg ervoor dat je je niet laat verrassen door de felle zon voor en na jouw gedeelte van de aflossingsrace. Een truitje of trainingsjack helpt je hierbij. Ook wanneer het frisser wordt, houdt zo’n jack je lichaam warm. Een petje is een handig extraatje om je tegen de zon te beschermen. En zonnecrème mag in je sporttas ook niet ontbreken!