Onze jonge topatleten die straks vertrekken naar Buenos Aires om er deel te nemen aan de Jeugd Olympische Spelen, staat een lange vliegtuigreis te wachten. Team Belgium vertrekt vanuit Zaventem eerst naar Madrid om vandaar richting Argentijnse hoofdstad te vliegen. De afstand van Madrid naar Buenos Aires is 10 256km. Een normale vlucht van Madrid naar Buenos Aires duurt ongeveer 12u45. Dat is een lange tijd om op een stoel te blijven zitten. Met volgende tips maak je je reis hopelijk comfortabeler.
Juiste handbagage
Zorg voor een goede reistas – het liefst eentje met veel vakjes en ritsen. Bedenk goed wat je inpakt en in welk vakje in de tas je het laat. Steek in je handbagage enkel de zaken die je het leven in het vliegtuig comfortabeler kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een dekentje of een extra trui om jezelf warm te houden. Een comfortabel nekkussentje kan je nieuwe beste vriend worden! Er bestaan opblaasbare versies die nauwelijks plaats innemen.
Oordopjes
Als je kan kiezen, neem dan de variant die ook beschermt tegen luchtdrukverschillen – je weet wel, die prop in de oren. Kauwgom helpt natuurlijk ook tegen die vervelende oorprop.
Aangepaste kledij
Ideaal voor een lange vliegtuigreis is kleding die niet te strak zit en die goed ademt. Werk met ‘laagjes’, zodat je iets kan aan-of uittrekken als het te koud of te warm wordt. Je voeten durven wat uitzetten tijdens de vlucht, dus zorg voor los of flexibel schoeisel.
Kom af en toe uit je stoel
Het kan aanlokkelijk lijken om 12 uur lang te zitten en naar leuke films te kijken, maar eigenlijk is dat geen goed idee. Op grote hoogte lopen we allemaal het risico om trombose op te lopen, een bloedprop veroorzaakt door te langzame bloedstroom door een ader, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot levensbedreigende aandoeningen.
Af en toe rondlopen en de spieren strekken is dus de boodschap , het helpt tegen stijfheid en stimuleert je bloedsomloop. Loop daarom een eindje door de cabine, ga naar de keuken en doe wat kniebuigingen, sta op je tenen en schommel heen en weer, dat soort dingen. Speciale steunkousen kunnen ook helpen om de bloedstroom te bevorderen en het helpt ook zwellingen te verminderen. Je hebt niet alleen veel minder kans op trombose, je zal ook je schoenen gewoon kunnen aandoen wanneer je landt.
Beweeg alles wat je kan bewegen
Ook wanneer je in je zetel zit, strek je best af en toe benen en tenen, vingers en nek.
Water en zout
De vochtigheidsgraad in vluchten daalt naar onder de 20% – in een doorsnee huis ligt dat rond de 30% – en je lijf zal hier last van hebben, tenzij je het aanvult met H2O …
Water en zout zijn het ideale gastronomische duo op grote hoogte, omdat ze uitdroging tegengaan. Ook tomatensap is een drankje dat prima helpt tegen dorst én honger. Extra zout mag voor een keer, want dit houdt het vocht bij en je moet er minder door plassen. Vermijd daarentegen vochtafdrijvers zoals koffie.
Tegen de verveling
Wat het best helpt tegen de verveling, dat weet je natuurlijk zelf het beste, maar zorg liefst dat je wat keuze hebt. Een goed boek, een computer, een smartphone met wat spelletjes en muziek ... zijn voor de hand liggende tijddoders.
Met wat geluk heb je een paar leuke films en TV-programma’s op een lange vlucht. Van klassiekers tot splinternieuwe kaskrakers, je kunt aardig wat uurtjes slijten met staren naar het scherm, maar zelfs de meest verwoede filmfan krijgt na een poos last van vermoeide ogen.
Vergeet de koptelefoon niet! De iets duurdere koptelefoons doen geen pijn aan je oren en kunnen ook helpen om je af te schermen van geluid.
Slaap
Geen beter en gezonder tijdverdrijf dan slapen. Het is dan ook geen probleem als je de nacht voor je vlucht wat minder geslapen hebt, integendeel.