Logo of Team Belgium

Bashir Abdi overweegt een dubbel tijdens de Olympische Spelen van komende zomer. Dat zei hij dinsdag ter gelegenheid van de voorstelling van zijn biografie. De marathon staat zeker op zijn olympische planning, maar hij overweegt om er ook de 10.000 meter bij te nemen.

Afgelopen zaterdag finishte Abdi als tweede tijdens de European Cup 10.000 meter in Birmingham en plaatste zich voor Tokio op die afstand. Dat heeft hem aan het denken gezet. Voor de marathon was hij al langer geplaatst.

"De dubbel is mogelijk", klinkt het. De 10.000 meter staat op 30 juli gepland, de marathon op 8 augustus.

"Er zit tien dagen tussen, dat moet in principe genoeg zijn. De vraag is alleen of die 10.000 meter in de extreme weersomstandigheden van Tokio niet te veel in de kleren gaat hangen. Ik heb de knoop nog niet doorgehakt."  

Abdi heeft voor de Spelen nog een trainingsstage in het Zuid-Franse Font-Romeu op zijn planning staan. Of zijn vaste trainingsmaatje Sir Mo Farah meegaat, is nog geen uitgemaakte zaak. De viervoudige olympische kampioen greep zaterdag in Birmingham naast een olympische selectie en moet in allerijl nog een nieuwe limietpoging plannen.

"Normaal ging hij mee op stage, maar hij moet alles herplannen nu", aldus Abdi.  Als het over de Spelen gaat, neemt Abdi het woord medaille liever niet in de mond. Hij laat zich niet op grote uitspraken betrappen. Kijkt hij iets verder, klinkt de Gentenaar wel ambitieus.

"Ik ga eerlijk zijn: ik droom van het Europees record op de marathon. Of ik dat nog dit jaar of pas laten aanval, bekijken we pas na de Spelen." Het ER van Kaan Kigen Ozbilen staat op 2u04:16, het BR van Abdi op 2u04:49.

Belga