Logo of Team Belgium

Abdul Malik Umayev (21) heeft zaterdag in het Turkse Antalya meteen brons veroverd op zijn eerste Grand Slam. In de klasse tot 81 kilogram nam hij na zestien seconden in de extra tijd met een tweede waza-ari de maat van de Oekraïner Hievorh Manukian.

Met zijn explosiviteit scoorde hij in de kamp voor brons al na één minuut een waza-ari. Coach Cédric Taymans spoorde vanaf dan aan om meer op verdediging te gaan vechten. Dat kostte zijn poulain een strafpunt wegens passief judo. Bovendien scoorde Umayev nog een waza-ari om verlengingen af te dwingen. De golden score kwam er snel. Umayev had maar 16 seconden nodig om een tweede waza-ari te laten optekenen.

Abdul Umayev en Hievorh Manukian stonden eerder al twee keer tegen over elkaar met wisselend succes. Op de IJF World Tour voor junioren in het Oostenrijkse Leibnitz in juni 2018 won onze landgenoot in de achtste finales, maar in september van dat jaar in de kwartfinales van het Europees juniorenkampioenschap in de Bulgaarse hoofdstad Sofia trok de Oekraïener aan het langste eind. Eerder veroverde Umayev brons en goud op de European Opens van Warschau in respectievelijk 2019 en 2020 en zilver op het European Open van Sarajevo in 2022.

Belga