Logo of Team Belgium

Tijdens de dagsessie van de Olympische Spelen in Rio zondag kwamen weer heel wat Belgen in actie. Zo plaatste de aflossingsploeg zich voor de finale van de 4x100 meter vrije slag en stootte Goffin door naar ronde twee.

De Belgische aflossingsploeg heeft zich verzekerd van een ticket voor de finale van de 4x100 meter vrije slag bij de mannen. Dieter Dekoninck, Jasper Aerents, Glenn Surgeloose en slotzwemmer Pieter Timmers liet in de reeksen de zevende tijd optekenen (3:14.16) en plaatsten zich nipt voor de finale met acht van later op de dag (rond 5u 's morgens Belgische tijd).

Glenn Surgeloose
beleefde een bewogen namiddag in het Olympics Aquatics Stadium. Op de 200 meter vrij strandde hij in de reeksen op de ondankbare zeventiende plaats. Door een forfait kreeg de 26-jarige Gentenaar later toch te horen dat hij naar de halve finales mag. "Het is een redelijk emotionele rollercoaster geweest", vertelde Surgeloose. "Met vier honderdsten achterstand zeventiende worden, dat was een zure appel. Daarna werd ik opgevist als zestiende finalist, maar dat geeft wel niet hetzelfde gevoel als zestiende worden."
 
Fanny Lecluyse
heeft zich op haar beurt niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de 100 meter schoolslag. Ze liet in de reeksen in het Olympic Aquatics Stadium 1:08.80 optekenen, pas de 27e chrono van alle deelneemsters. Lecluyse bleef ruim onder haar eigen Belgisch record (1:07.29) en stelde teleur. Voor een plaats in de halve finales met de snelste zestien zwemsters had ze haar besttijd moeten benaderen (1:07.32).

David Goffin
(ATP 13) heeft zich zondag geplaatst voor de tweede ronde van het olympisch tennistoernooi op de Spelen in Rio de Janeiro. De Belgische nummer één was in zijn openingsronde in twee sets met 6-4 en 6-2 te sterk voor de Australiër Sam Groth (ATP 70).

De gouden medaille van Greg Van Avermaet zaterdag in de wegrit inspireerde de Belgische dames blijkbaar om zich van hun beste kant te tonen. Lotte Kopecky reed bijna 60 kilometer alleen op kop. Anisha Vekemans zat later mee in een kopgroep die uiteindelijk tijdens de zware slotklim ingerekend werd door de topfavorieten bij de vrouwen. Vekemans werd uiteindelijk 29ste, Kopecky 45ste. Ann-Sophie Duyck beëindigde de wegrit niet.

De Belgische turnsters hebben het goed gedaan in de kwalificaties. Team BelGym - met Senna Deriks, Nina Derwael, Rune Hermans, Gaelle Mys en Laura Waem - haalde in de Rio Olympic Arena een totaalscore van 167.838 punten. België turnde in de eerste subdivisie, pas deze nacht (rond 3u Belgische tijd) raakt bekend of de Belgische turnsters een of meerdere finales halen. België eindigde als tweede in subdivisie één, na China (175.279), later op de dag staan nog vier subdivisies op het menu.

Amazone Karin Donckers staat zondag na de dressuur, het eerste onderdeel van de eventing, op de zevende plaats. Met Fletcha van 't Verahof totaliseerde Donckers 41.10 strafpunten. Joris Vanspringel kreeg met Lully des Ausnes 54.30 strafpunten achter zijn naam en is terug te vinden op de 52e plaats.

Gewichtheffer Tom Goegebuer heeft zondag zijn allerlaatste wedstrijd tot een goed einde gebracht. De veteraan liet op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 241 kg optekenen in de klasse tot 56 kg en eindigde daarmee als zesde in de B-groep.

Jasper Lefevere
heeft zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde in het judotornooi. In de klasse tot 66 kg verloor hij in de eerste ronde van de Kazach Zhansay Smagulov (IJF 21). In de partij zelf werd niet gescoord, Lefevere kreeg echter drie bestraffingen (tegenover nul voor Smagulov) achter zijn naam en werd uitgeschakeld. Hij mist zo een tweede ronde tegen de Zuid-Koreaanse nummer één van de wereld Changrim An.

Kleiduifschutter Maxime Mottet is zondag op de Olympische Spelen zestiende geworden in het eerste deel van de kwalificaties in de discipline trap. De 25-jarige schutter uit Libramont, op het WK nog goed voor brons, sprokkelde 68 punten (23-22-23). De beste prestatie (75) kwam op naam van de Italiaan Massimo Fabbrizi. Maandag worden de laatste twee kwalificatierondes afgewerkt, de top zes komt later op de dag in actie in de halve finales.

Roeier Hannes Obreno kwam zondag niet in actie. De tweede roeidag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werd afgelast omwille van de felle wind. Dat heeft de Internationale Roeifederatie FISA bevestigd. Alle wedstrijden van zondag werden in eerste instantie met twee uur uitgesteld, daarna werd beslist om helemaal niet meer in actie te komen.