Logo of Team Belgium

Alexander Doom vormt met de broers Borlée en Jonathan Sacoor de Belgian Tornados op de Olympische Spelen in Tokio. De 24-jarige Roeselarenaar bewees vorige maand op het BK in Brussel de juiste vorm beet te hebben. Hij snelde in een persoonlijk record (45.34) naar de Belgische titel op de 400 meter voor onder meer Dylan Borlée en Sacoor.

"Mijn tijd had ik niet echt verwacht. In de reeksen ging het vlot en dus mikte ik op een chrono rond de 45.70. Dat ik dan 45.34 loop, zie ik als een beloning voor al het harde werk in de winter na mijn blessure", verwijst Doom naar de scheur in de hamstring die hij opliep, waardoor hij de World Relays in Polen miste.

In Tokio kan Doom zowel op de 4x400 meter bij de mannen als in de gemengde aflossing in actie komen. "De opstellingen liggen nog niet vast, daarover moet nog worden gesproken, maar ik veronderstel dat ik wel zal mogen lopen", zegt Doom, die in maart debuteerde bij Tornados op het EK indoor in het Poolse Torun, waar het team net naast het podium viel.  De 24-jarige West-Vlaming maakt dus nog niet lang deel uit van de aflossingsploeg. Zijn integratie in het team verliep vlot.

"De Tornados zijn natuurlijk een van de uithangborden van de Belgische atletiek, samen met Nafi Thiam. Maar met mijn tijd heb ik bewezen dat ik mijn plaats heb in het team. De anderen weten dat ook en hebben daar respect voor. Wij vormen een goeie ploeg en zijn klaar om er hier aan te beginnen."  In tegenstelling tot de Borlées en Sacoor kan Doom op de individuele 400 meter nog maar weinig adelbrieven voorleggen.

"Individuele finales op grote kampioenschappen is nog verre toekomst, maar na het EK van München en het WK in Eugene van volgend jaar wil ik er ook individueel staan. Ik ben aan het klimmen op de ranking, sta 70e, en heb de zesde tijd in Europa. Dat is positief met het vizier op het EK."

Dooms grootste progressiemarge zit in het opdrijven van het trainingsvolume. Hij rondde nog maar net zijn studies af (lichamelijke opvoeding en zorgverbreding) en kan zich nu voluit op de atletiek richten. Hij versierde een contract bij Topsport defensie.
"Als student combineer je studie en sport en vanaf nu kan ik mij volledig toeleggen op de atletiek. Dat is een grote meerwaarde. Atletiek is mijn passie en als je daarvan je beroep kan maken, dan is er niets mooier."

Belga