Logo of Team Belgium

Alison Van Uytvanck (WTA 89) heeft vandaag het toernooi in de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan op haar naam geschreven. In de finale won het tweede reekshoofd van thuisspeelster en eerste reekshoofd Yulia Putintseva (WTA 47).

Na twee uur en 23 minuten stond de 1-6, 6-4, 6-3 eindstand op het bord. Het was het vijfde onderlinge duel tussen de 27-jarige Van Uytvanck en de een jaar jongere Putintseva. De Grimbergse had de vier vorige ontmoetingen verloren. Begin dit jaar troffen de twee elkaar in de tweede ronde van de Australian Open. Daar won Putintseva met 6-4, 1-6 en 6-2. Voor Alison Van Uytvanck is het de zesde WTA-titel. In 2013 was ze de beste in het 125K-seriestoernooi van Taipei. Daarna volgden eindzeges in Quebec (2017), Boedapest (2018 en 2019) en Tasjkent (2019). Yulia Putintseva mikte op een derde WTA-toernooizege. Ze opende haar erelijst in 2019 in Nürnberg en pakte in juli een tweede titel in Boedapest.

"Yulia speelde een ongelofelijke eerste set", verwees Van Uytvanck naar de 1-6 die ze moest slikken. "Ik speelde niet eens zo slecht maar zij liet niets liggen. Daardoor kwam er veel druk op mij te liggen. Ik heb geprobeerd in mezelf te blijven geloven, agressief te blijven, te knokken voor elk punt. En dat heb ik gedaan. In tennis kunnen de dingen veranderen. Het is gelukt, ik ben heel tevreden. Ik heb nu mijn vijf finales gewonnen (zonder de twee finales op de WTA 125K-series mee te rekenen, red). Ik kan niet gelukkiger zijn. Het was een moeilijk jaar voor mij. Dit geeft vertrouwen. Toen ik hier maandag toekwam, had ik nooit kunnen denken dat ik zou winnen. Het is heel speciaal, ook omdat ik Yulia Putintseva kon verslaan wat mij nog niet eerder was gelukt. Ik wist dat het een moeilijke match zou worden, maar haar op eigen terrein verslaan, dat betekent veel voor mij." 

Belga