Logo of Team Belgium

Alison Van Uytvanck (WTA 59) houdt de Belgische tenniseer hoog op de Olympische Spelen in Tokio. Ze stuntte maandag in de tweede ronde tegen de Tsjechisch topper Petra Kvitova (WTA 13), tweevoudig Wimbledonlaureate en in 2016 nog goed voor brons in Rio.

Na een fysieke uitputtingsslag van ruim twee uur op de bloedhete court vijf van het Ariake Tennis Park kreeg ze Kvitova op de knieën met 5-7, 6-3 en 6-0.e

"Het zijn mijn eerste Olympische Spelen. Als je dan tegen zo iemand kan winnen in de tweede ronde, dat is supermooi", reageerde Van Uytvanck. "Het is een van mijn beste zeges."

De Grimbergse maakte het verschil in de tweede en vooral derde set. Fysiek leek ze veel beter bestand tegen de zware weersomstandigheden in de Japanse hitte en vochtigheid.

"In  derde set luk ik een belangrijke break in het eerste game. Daarna zag je dat het bij haar fysiek veel minder werd. Ik voel mij enorm fit, ik kon nog even door. Misschien had zij wat last van de hitte. Het is al een hele week heel warm geweest. Dat speelde haar mogelijk parten. Ik heb zelf wel last van blaren, maar ik ben zeker niet de enige."

In de achtste finales komt Van Uytvanck opnieuw tegenover een topper te staan. De tegenstander heet dan Garbine Muguruza (WTA 9), ex-winnares van Roland Garros en Wimbledon. Ze verloor zondag nog van de Spaanse in het dubbelspel aan de zijde van de Elise Mertens.

In de onderlinge confrontaties leidt de Spaanse met 3-1. Begin dit jaar won ze nog vlot met 6-2, 6-0 tegen Van Uytvanck in Melbourne. "Ali"  behaalde dan weer een prestigieuze zege tegen haar in 2018 op Wimbledon.

"Weer een topper he", aldus Van Uytvanck. "Het wordt een leuke match om naar uit te kijken. Ik heb haar al eens geklopt op Wimbledon. Hopelijk kan ik dat hier herhalen maar het wordt sowieso heel moeilijk." 

 

Belga