Logo of Team Belgium

Vele Team Belgium fans namen deel aan de iVox enquête ‘Op welke Belgische atleet lijk jij het meest?’ Wij maakten een selectie van de resultaten van de atleten. Het levensmotto van Greg Van Avermaet? Gelooft Charline Van Snick in geluksbrengers? Verkiest Emma Plasschaert suchi of pizza? Wie is er bang voor spinnen? Benieuwd?

Pluk de dag’, ‘Geen woorden maar daden’ of ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’

Met 30% van de atleten die aangeven ‘Pluk de dag’ als levensmotto te verkiezen, is dit het favoriete motto onder de atleten. Onder meer Anne Zagré, Charline Van Snick en Tom Boon behoren tot de atleten die zo veel mogelijk uit hun dag proberen te halen.

Ook de motto’s ‘Geen woorden maar daden’ (29%) en ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ (14%) vormen 2 geliefde lijfspreuken bij de atleten.

Vooral de atleten die aan atletiek doen, onderschrijven vaak het motto ‘een gezonde geest in een gezond lichaam (29%). Zo onder meer Arnaud Art, Hanne Claes en Imke Vervaet.

IJdelheid of het streven naar het grote geld worden niet hoog in het vaandel gedragen door de atleten. De motto’s ‘Durf wijs te zijn’, ‘De kleren maken de man’ en ‘Geld stinkt niet’ worden door geen van hen onderschreven.

Geluksbrengers en rituelen

3 op de 10 atleten (30%) hebben een vast ritueel voordat ze iets moeilijks of stresserends moeten doen. Vrouwen geven vaker aan een vast ritueel te hebben dan mannen (M: 18%; V: 40%). Enkele van die atleten zijn Alexander Hendrickx, Bashir Abdi en Charline Van Snick.

Bij een vierde (23%) van de atleten gaat het eerder om een bepaald kledingstuk dat ze dragen wanneer ze wat geluk nodig hebben. Eline Berings, Emma Plasschaert en Greg Van Avermaet zijn enkele van de sporters met een geluk kledingstuk. Verder geeft 1 op de 10 (11%) aan een geluksnummer te hebben. 4 op de 10 (44%) geloven echter in geen van de genoemde geluksbrengers.

Een vierde van de atleten geen fan van hoogtes

Ook atleten zijn niet onoverwinnelijk. Zo heeft een op de drie atleten schrik van spinnen. Ook van hoogtes is een vierde van de atleten geen fan.

1 op de 5 atleten (19%) geeft aan nergens bang voor te zijn. Bij de overige 4 op de 5 zijn er echter wel enkele angsten. Arnaud Art, Githa Michiels en Liefde Schoemaker en meer dan een derde (37%) van de atleten zeggen bang te zijn voor spinnen waarvan 53% vrouwen en 18% mannen.

Een vierde van de atleten, waaronder Valentine Dumont, Wannes Van Laer en Jorre Verstraeten, wordt daarnaast niet bepaald enthousiast van hoogtes (26%).

Bijna de helft van de atleten gaat graag uit eten op een vrije dag

Eten behoort duidelijk ook tot één van de favoriete ontspanningsmomenten van vele atleten. Zo geeft bijna de helft aan graag op restaurant te gaan. Meer dan een derde houdt ook van een barbecue. Alexander Hendrickx, Claire Orcel en Hermien Peters bijvoorbeeld zitten tussen de 4 op de 10 atleten (45%) die aangeven op een rustdag graag eens op restaurant te gaan.

Ook een dagje voor de TV of naar Netflix kijken, wordt door ongeveer 4 op de 10 verkozen (40%). Félix Denayer, Jolien D’Hoore en Jorre Verstraeten vind je op een luie dag voor de TV.

Barbecueën (36%) of wandelen in de natuur (36%) valt bij ongeveer een derde van de Team Belgium atleten in de smaak. Slechts 15% kan genieten van zelf uitgebreid koken.

43% van de atleten speelt graag een kaartspel

Wat doen Team Belgium atleten wanneer er vrienden over de vloer komen? 44% van de atleten speelt al eens graag Uno. Ongeveer evenveel (43%) houdt zich graag bezig met kaarten. Daarna komen bordspelen (36%) en biljarten (36%) als favorieten.

78% houdt van zoete guilty pleasures

Vraag je naar de guilty pleasures van de Team Belgium dan kom je voor 78% uit bij chocolade, ijsjes en dessertjes. Yves Lampaert, Tim Brys en Sébastien De Meulemeester zijn enkele van de atleten die soms die zoetigheden niet links kunnen laten liggen.

Tom Boon, Toma Nikiforov en Lancelot Proton de la Chapelle zwichten samen met enkele andere atleten eerder voor fastfood.

Sushi en pizza met daarna een tas koffie

Sushi en pizza zijn de meest geliefde maaltijden bij de atleten. Het liefst met een tas koffie nadien. Bijna de helft van de atleten (47%) is gek op een lekkere portie sushi. Ook pizza valt in de smaak (41%).

Tussen de wielrenners die van pizza houden (60%), zien we Greg Van Avermaet, Lotte Kopecky en Shari Bossuyt.

Andere gerechten zoals spaghetti (29%), een sterrenmaaltijd (29%), frietjes van de frituur (27%), noedels of wok (27%) en steak (26%) behoren telkens voor iets meer dan een vierde van de atleten tot hun top 3 lievelingsmaaltijden. Anna Van Bellinghen, Emma Plasschaert, Fanny Lecluyse en Jerôme Guéry bijvoorbeeld genieten al wel eens van een sterrendiner.

Jolien D' hoore, Nina Lauwaert en William De Smet zijn kattenmensen

Honden blijken de beste vrienden van de atleten te zijn. Katten behoren bij slechts half zo veel atleten tot de favorieten: 3 op de 5 atleten zetten een hond in hun top 3. Zo zijn Alexander Hendrickx, Charline Van Snick, Emma Meeseman en Kevin Borlée hondenliefhebbers en Jolien Dhoore, Nina Lauwaert en William De Smet de kattenmensen.

De katten worden gevolgd door het jachtluipaard (23%), de panda (22%) en dolfijnen (19%). Vooral mannelijke atleten geven vaker aan graag jachtluipaarden te hebben (M: 36%; V: 13%). Vrouwen verkiezen vaker dan mannen dolfijnen (M: 9%; V: 28%).

Over het onderzoek

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van BOIC bij 73 Belgische atleten.