Logo of Team Belgium

Vandaag, 25 maart, begint in Fukushima de tocht van de olympische vlam door Japan. Volg hier iedere etappe van deze historische reis door Japan - van de officiële start in Fukushima tot de openingsceremonie van de OlympischeSpelen in Tokio op 23 juli.

Wat gebeurde er vorig jaar?
Op 12 maart 2020 werd de Olympische vlam van Tokyo 2020 ontstoken in de Tempel van Hera in het antieke Olympia in Griekenland. De vlam werd tijdens een ceremonie in het Panatheense Stadion overgedragen aan Japan, voor ze op 20 maart vorig jaar naar de Japanse Matsushima-basis in Miyagi werd gevlogen. Met het uitstel van de Spelen van Tokio 2020 met één jaar, werd de Olympische vlam een jaar lang veilig bewaard in een vitrinekast in het Olympisch Museum in Tokio. Ze is enkele tijd geleden begonnen aan een rondreis door de prefectuur Iwate.

Reis van de Olympische vlam
De tocht start op het trainingscomplex van de Japanse voetbalploeg in Fukushima, de regio die in 2011 werd getroffen door een aardbeving en daaropvolgend een tsunami en een kern ramp. Vervolgens zal de vlam gedurende 121 dagen door zo’n 10.000 fakkeldragers alle 47 Japanse prefecturen aandoen om op 23 juli, dag van de openingsceremonie van de Spelen in Tokio, in het Japan National Stadium toe te komen en daar het Olympic Cauldron zal ontsteken.

Sobere start
Om de veiligheid te waarborgen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het organisatiecomité voor de Spelen van Tokio voor een versoberde fakkeltocht gekozen zonder publiek maar toch met heel wat feestelijkheden. Kinderkoren, taiko’s, de Japanse drums, …

Olympische vlam volgen op internet
Je kan elke stap van de fakkeltocht volgen vanuit je luie zetel, via een livestream en ook genieten van de beste hoogtepunten en beelden van alle 121 dagen - of je nu in Japan woont of elders op deze aardbol.

Route Tokyo 2020 Olympische fakkelloop