Logo of Team Belgium

Belgian Bullets An Vannieuwenhuyse en Sara Aerts verdedigen vanaf vrijdag de Belgische kleuren in de tweemansbob bij de vrouwen op de wereldkampioenschappen bobslee en skeleton, die vanwege de coronapandemie achter gesloten deuren gehouden worden in het Duitse Altenberg. Komende week is het de beurt aan Kim Meylemans in het skeleton.

De 29-jarige Vannieuwenhuyse sloot vorig weekend in het Oostenrijkse Innsbruck de Wereldbeker af met een vijftiende plaats, wat haar ook een vijftiende plaats in de eindstand opleverde. Haar beste resultaat dit seizoen was twee keer een elfde plaats, op de eerste WB in Innsbruck en in het Duitse Königssee.

Het zorgt ervoor dat de verwachtingen voor het WK niet al te hooggespannen zijn. Vorig jaar werd Vannieuwenhuyse, toen nog samen met remster Kelly Van Petegem, elfde op het WK, dat toen eveneens in Altenberg werd gehouden.

Het WK van dit jaar was aanvankelijk aan het Amerikaanse Lake Placid toegewezen, vanwege de coronapandemie besloot de Internationale Bobslee- en Skeletonfederatie IBSF uit te wijken naar Duitsland. Vannieuwenhuyse en Aerts hebben al wel wat WK-ervaring.

Op de olympische baan van het Canadese Whistler startten ze twee jaar geleden voor het eerst als tandem op een WK. Dat leverde een achtste plaats op. In februari 2017 werd Aerts in het Duitse Königssee samen met de inmiddels gestopte elfje Willemsen tiende, in de tweede Belgische bob strandde Vannieuwenhuyse met remster Nel Paulissen op de zeventiende plaats.

Voor Aerts was dat het eerste WK. Vannieuwenhuyse start in Altenberg aan haar achtste WK, voor de derde keer als Belgische nummer een. Het beste resultaat van de Belgian Bullets op een WK is een zevende plaats, die in 2015 door Willemsen en Vercruyssen behaald werd in het Duitse Winterberg.

In totaal zijn er vier runs, de eerste staat vrijdagochtend geprogrammeerd. De finale is voor zaterdagnamiddag. Bij de mannen vinden de competities zaterdag en zondag plaats. Komende week, op 11 en 12 februari, is het de beurt aan Kim Meylemans in het skeleton bij de vrouwen.

Onze landgenote sloot vorig weekend het WB-seizoen af met een zevende plaats, net als vorig jaar. Haar beste uitslag dit seizoen was een vijfde plaats in de openingsmanche in het Letse Sigulda. Vorig jaar eindigde Meylemans op de negende plaats in Altenberg. Een vijfde plaats op het WK van 2017 in Köningssee is Meylemans' beste resultaat tot nu toe. Op het WK 2016 in Innsbruck werd ze 14e, in 2019 in Whistler 20e. Op de Olympische Spelen in 2018 in Pyeonchang werd ze 14e.

Belga