Logo of Team Belgium

De jonge muurklimster Anak Verhoeven heeft begin juni een knap resultaat behaald. Ze slaagde erin de moeilijkste klifklim ooit in België te maken. De route heeft een score van 8c + /9a. Belgen die op dit niveau kunnen klimmen, zijn te tellen op de vingers van één hand. Anak Verhoeven had slechts 2 pogingen nodig om haar exploot neer te zetten.

De eerste klimster die een route afmaakt, mag de route een naam geven. Anak Verhoeven koos voor "Kraftio", als eerbetoon aan Chloé Graftiaux, de Belgische klimster die overleed na een valpartij in het Mont Blanc-massief in augustus 2010.

Alvorens zich te concentreren op de Belgische kliffen, omwille van de Covid-19 maatregelen, had Anak in november 2019 met succes een prachtige beklimming in Oliana in Spanje, afgewerkt. Ze eindigde toen met de 'Joe Mama', een zer moeilijke 9a+ route. Een uitdaging die door La Sportiva in beeld werd gebracht en die u hieronder in een korte video kunt bekijken.

Anak Verhoeven is vice-wereldkampioene 2016 en Europees kampioene 2017. Op de World Games van Wroclaw in 2017 won ze goud. (link).