Logo of Team Belgium

De Olympische Spelen van Tokio werden haar sportieve afscheid. Ann Wauters, icoon van het Belgische vrouwenbasketbal, wilde haar carrière altijd al afsluiten op de Spelen en dat deed ze ook. In Tokio kwam ze voor de Belgian Cats voor het laatst in actie in de tweede groepswedstrijd tegen Puerto Rico.  

De nummer 12 van de Belgian  Cats had speciaal voor de Spelen haar carrière met een jaar verlengd.  

Ze sluit haar carrière af met 130 selecties voor de Belgian Cats en nam deel aan vier Europese kampioenschappen: Griekenland 2003 (6de), Italië 2007 (7de), Tsjechië 2017 (brons) en Servië 2019 (5de). In 2018 werd ze met de Belgian Cats vierde op het WK (Tenerife) en in 2020 kwalificeerde ze zich op het Olympisch kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. Ann Wauters was kapitein van de Belgian Cats. 

Op clubniveau werd Ann Wauters onder meer vijf keer uitgeroepen tot Europese Speelster van het Jaar en won ze viermaal de Euroleague, de belangrijkste Europese beker in het basketbal. 
 
Ze won bekers en titels in Amerika (WNBA), Rusland, Frankrijk, Spanje, Zuid-Korea en Turkije en is één van de grote Belgische sporticonen ooit. 

In een afscheidsbrief bedankt ze haar naasten, familie, coaches, vrienden en ploeggenotes.  

"Na een unieke ervaring op de Olympische Spelen is het tijd voor mij om vaarwel te zeggen aan mijn dagen als speelster. Er is iets speciaals aan de Spelen. De hele wereld is verenigd rond sport, het is intens, het komt met veel emoties en er zijn veel eerste keren. De eerste keer dat België zich kwalificeert in het vrouwenbasketbal, de eerste keer dat we de kwartfinales spelen.  
Ik ben enorm dankbaar dat ik ben kunnen stoppen zoals ik dat wou. Die oranje bal zal altijd een speciale plaats hebben in mijn hart.” 

Het is tijd om verder te gaan naar een ander hoofdstuk in mijn leven, met nieuwe dromennieuwe ambities en nieuwe uitdagingen.” 

Het BOIC dankt Ann Wauters voor de vele intense sportmomenten en wenst haar veel mooie dromen en succes met haar nieuwe uitdagingen.