Logo of Team Belgium

Elke maand selecteert de Europese Olympische Academie een belangrijke, inspirerende figuur met een uitzonderlijke bijdrage aan de Olympische Beweging. Deze maand werd  Anne d'Ieteren uitgeroepen tot ‘Olympic Person Of the Month’. 

Anne d’Ieteren mag terugkijken op een carrière van 42 jaar ten dienste van het BOIC. Van 2009 staat zij tevens aan het roer van het Belgian Paralympic Committee. Sedert jaren is ze begaan met de sport voor personen met een handicap. Met haar enorme expertise en toewijding gaf zij de Olympische en Paralympische Beweging mee vorm. 

Anne d’Ieteren was zelf een zeer succesvolle internationale dressuuramazone. Sinds 1978 staat ze op de Olympische lijsten. Ze werd geselecteerd voor de Spelen van Moskou in 1980, een maand echter voor de openingsceremonie besliste de Belgische Ruitersportfederatie om zich aan te sluiten bij de internationale boycot van Moskou. Voor Anne d’Ieteren een pijnlijke en moeilijk te aanvaarden beslissing. Dankzij haar sterke topsportmentaliteit is Anne d’Ieteren deze beslissing te boven gekomen en zette ze zich verder in voor haar geliefkoosde sport en de sport in het algemeen. 

Ze maakte ook deel uit van de voorselectie voor de Spelen van Los Angeles 1984 en won heel wat internationale titels. Met haar paardJurotowerd ze zesmaal Belgisch kampioen en driemaal vice-Belgisch kampioen. 

Anne d’Ieteren speelde als coach en trainer ook een cruciale rol in de ontwikkeling van de para-dressuur in ons land, de enige Paralympische discipline in de paardensport. Ze was nationaal coach van 1997 tot 2015, en leidde het team naar heel wat internationale topprestaties, waaronder 6 paralympische medailles (3 gouden) en een vijfde plaats voor ons land (nations ranking) in Londen 2012 en Rio 2016. 

Anne d’Ieteren wijdde een groot deel van haar carrière ook aan het BOIC. Van 1985 tot 2017 was ze lid van de raad van bestuur van het BOIC, gedurende die periode was ze ook lid van de Selectiecommie, waarvan ze van 2005 tot 2009 voorzitter was. Van 1980 tot 1984 was ze vice-voorzitter van de Atletencommissie van het BOIC. 

Via het BOIC is Anne d’Ieteren in contact gekomen met de Paralympische Beweging in ons land. Ze vertegenwoordigde het BOIC op de Paralympische Spelen van Atlanta in 1998, Sidney in 2000, Athene in 2004 en die van Peking in 2008. 

Sinds 2009 is Anne d'Ieteren op het hoogste niveau betrokken bij de Paralympische Beweging. Tot april 2022 was ze voorzitter van het Belgian Paralympic Committee. Tot op de dag van vandaag is ze voorzitter van de Ligue Handisport Francophone.

In 2020 ontving ze de Orde van Verdienste de hoogste erkenning van het BOIC. In 2022 werd ze geëerd door de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité, Andrew Parsons met de eerste Belgian Paralympic Legacy Award.