Logo of Team Belgium

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité heeft voor de achtste keer zijn Orde van Verdienste toegekend aan een persoon met een uitzonderlijke bijdrage aan de Olympische Beweging in ons land. Dit jaar gaat deze onderscheiding naar Anne d’Ieteren.

Anne d’Ieteren mag terugkijken op een carrière van 42 jaar ten dienste van het BOIC. Van 2009 staat zij tevens aan het roer van het Belgian Paralympic Committee. Sedert jaren is ze begaan met de sport voor personen met een handicap. Met haar enorme expertise en toewijding gaf zij de Olympische en Paralympische Beweging mee vorm.

Anne d’Ieteren was zelf een zeer succesvolle internationale dressuuramazone. Sinds 1978 staat ze op de Olympische lijsten. Ze werd geselecteerd voor de Spelen van Moskou in 1980, een maand echter voor de openingsceremonie besliste de Belgische Ruitersportfederatie om zich aan te sluiten bij de internationale boycot van Moskou. Voor Anne d’Ieteren een pijnlijke en moeilijk te aanvaarden beslissing. Dankzij haar sterke topsportmentaliteit is Anne d’Ieteren deze beslissing te boven gekomen en zette ze zich verder in voor haar geliefkoosde sport en de sport in het algemeen.

Ze maakte ook deel uit van de voorselectie voor de Spelen van Los Angeles 1984 en won heel wat internationale titels. Met haar paard ‘Juroto’ werd ze zesmaal Belgisch kampioen en driemaal vice-Belgisch kampioen.

Anne d’Ieteren speelde als coach en trainer ook een cruciale rol in de ontwikkeling van de para-dressuur in ons land, de enige Paralympische discipline in de paardensport. Ze was nationaal coach van 1997 tot 2015, en leidde het team naar heel wat internationale topprestaties, waaronder 6 paralympische medailles (3 gouden) en een vijfde plaats voor ons land (nations ranking) in Londen 2012 en Rio 2016.

Anne d’Ieteren wijdde een groot deel van haar carrière ook aan het BOIC. Van 1985 tot 2017 was ze lid van de raad van bestuur van het BOIC, gedurende die periode was ze ook lid van de Selectiecommie, waarvan ze van 2005 tot 2009 voorzitter was. Van 1980 tot 1984 was ze vice-voorzitter van de Atletencommissie van het BOIC.

Via het BOIC is Anne d’Ieteren in contact gekomen met de Paralympische Beweging in ons land. Ze vertegenwoordigde het BOIC op de Paralympische Spelen van Atlanta in 1998, Sidney in 2000, Athene in 2004 en die van Peking in 2008.

Sinds 2009 is Anne d’Ieteren voorzitter van het Belgian Paralympic Committee en de Franstalige sportfederatie Ligue Handisport Francophone. Beide organisaties kenden tijdens haar voorzitterschap een sterke evolutie. De sport voor personen met een beperking in ons land professionaliseerde, zowel op recreatief als op topsportniveau.

Deze prijs erkent haar unieke persoonlijkheid en haar totale toewijding aan de sport op vele niveaus en ten dienste van de atleet.

Orde van Verdienste

Het BOIC reikt sinds 2013 jaarlijks zijn Orde van Verdienste uit tijdens een academische zitting die volgt op zijn jaarlijkse algemene vergadering. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden waarin de algemene vergadering van 9 juni werd georganiseerd, heeft het BOIC toen besloten om de naam van de laureaat van dit jaar op een latere datum bekend te maken. De datum van uitreiking van de Orde van Verdienste moet nog worden bepaald.

Laureaten Orde van Verdienste van het BOIC

  • Eddy Merckx: Orde van Verdienste 2013
  • Patrick Sercu en Gaston Roelants: Orde van Verdienste 2014
  • Robert Van de Walle: Orde van Verdienste 2015
  • Ingrid Berghmans: Orde van Verdienste 2016
  • Hanna Mariën: Orde van Verdienste 2017
  • Guido De Bondt: Orde van Verdienste 2018
  • Roger Moens: Orde van Verdienste 2019