Logo of Team Belgium

Van 18 tot 21 oktober waren Jean-Michel Saive en Cédric Van Branteghem in Seoel. De Zuid-Koreaanse hoofdstad verwelkomde de XXVI Algemene Vergadering van het ANOC, de Vereniging van de Nationale Olympische Comités (NOC's). 

De NOC's waren vergezeld door vertegenwoordigers van het IOC, internationale federaties en organisatiecomités.    

De algemene vergadering van het ANOC werd voorgezeten door Robin Mitchell, Senior Vice-President and Acting President. 

Secretaris-generaal is Gunilla Lindberg (Zweden), zij is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en werking van de vereniging in overleg met de voorzitter.  

IOC-voorzitter Thomas Bach en Yoon Suk-yeol, de president van Zuid-Korea waren ook aanwezig. 

Thomas Bach had het in zijn openingstoespraak over de uitdagingen en vooruitzichten die de Olympische Beweging te wachten staan en kaartte een brede waaier van thema’s aan zoals de bescherming van de integere atleet, goed bestuur en de volgende Olympische Zomerspelen van Parijs in 2024. 

In deze ware Olympische geest van solidariteit en vrede nodig ik u allen uit om de handen ineen te slaan, om eensgezind en met vertrouwen in elkaar te staan, zoals we de afgelopen jaren zo goed hebben gedaan. Laten we onze kostbare Olympische Beweging niet verdelen. Laten we samen dit pad van eenheid en vrede bewandelen. Laten we samen onze Olympische missie waarmaken. 

Verder stonden o.m. op de agenda: de final reports van Peking 2022, de key reports voor de 2023 ANOC World Beach Games in Bali,  Gangwon 2024 en Milan Cortina 2026. 

 
Vereniging van de Nationale Olympische Comités 

Via de ANOC Raad en de ANOC Commissies streeft ANOC ernaar oplossingen te vinden voor de belangrijkste kwesties waarmee de NOC's worden geconfronteerd en ervoor te zorgen dat zij bovenaan de agenda van de Olympische Beweging blijven staan. 

De ANOC houdt zich onder meer bezig met: 

 • Het toezien op het mondiale karakter van de Olympische Spelen 

 • Het nemen van maatregelen die nodig zijn om het hoogste competitieniveau van de Spelen te waarborgen 

 • Het toezien op een stabiel olympische programma, zonder de ontwikkelingen binnen de sporten regionaal en wereldwijd uit het oog te verliezen 

 • De omstandigheden waarin de spelers deelnemen aan de Spelen en de diverse ceremonies 

 • De accommodatie van de atleten in het olympisch dorp. 

 • Het aantal, de werkomstandigheden en de accommodatie van de begeleiders van de atleten (officials, trainers, medische staf). 

 • De uitrusting van olympische delegaties (uniformen, sportkleding, shirts) 

Het ANOC financiert o.m. ook de landen die over minder financiële middelen beschikken middels zijn “Olympisch solidariteitsprogramma" via allerlei fondsen. 

Om ervoor te zorgen dat de belangen van de NOC's in de hele Olympische Beweging worden vertegenwoordigd, heeft ANOC vertegenwoordigers in: 

 • IOC-commissies, met name in de coördinatiecommissies voor de Olympische Spelen 

 • Het Wereldantidopingagentschap (WADA) 

 • Het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) 

 • De Internationale Raad van Arbitrage voor Sport (ICAS) 

 • de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO). 

ANOC wil ook de relaties tussen de NOC's en de Olympische Familie versterken ten voordele van de hele Olympische Beweging. Door het faciliteren en openen van een nieuwe dialoog zet ANOC zich in voor het smeden van productievere en meer op samenwerking gerichte werkrelaties tussen NOC's en Internationale Federaties (IF's) in het bijzonder. 

Volgens de bepalingen van de grondwet van ANOC is de Algemene Vergadering het hoogste bestuursorgaan van ANOC. De bij de ANOC aangesloten NOC's mogen deelnemen aan de Algemene Vergadering, vertegenwoordigd door hun afgevaardigden, naast de leden van de Uitvoerende Raad van ANOC. 
Ook vertegenwoordigers van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), internationale federaties (IF's), organisatiecomités van Olympische Spelen (OCOG's) en andere Olympische belanghebbenden worden uitgenodigd de algemene vergadering bij te wonen. Het evenement is ook een platform voor Olympische stakeholders, met name Olympische Organisatiecomités en -steden die kandidaat zijn voor de organisatie van de Olympische Spelen.