Logo of Team Belgium

Anthonin Pouillot is 22 jaar oud en afkomstig uit Le Mans, de stad bekend van de 24 uur van Le Mans, gelegen tussen Nantes en Parijs in Frankrijk. Hij is 'Ambassadeur Génération 2024' voor Parijs 2024.

Anthonin Pouillot heeft een bachelor in sportmanagement op zak en heeft al verschillende Europese vrijwilligerservaringen op zijn actief. Sinds eind januari 2024 heeft hij zich in Brussel gevestigd, bij het BOIC om precieser te zijn, in het kader van het project "Ambassadeur Génération 2024" van het NOC Frankrijk.  Hij zal specifiek verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen van de afdeling Communicatie en de afdeling Topsport. We vroegen hem hoe zijn eerste dagen in België zijn verlopen en waar het 'Ambassadeur Génération 2024'-project precies over gaat. Maak kennis met Anthonin Pouillot. 

Anthonin: "De gewenning aan de stad Brussel verliep heel natuurlijk. Ik had het geluk om het appartement van Zoé over te nemen (mijn voorgangster in het Génération 2024-programma) en ook te kunnen profiteren van de vele tips die ze me gaf. Bovendien heb ik het geluk een zeer goede vriend te hebben die sinds zijn jeugd in Brussel woont en me helpt deze nieuwe stad samen met mij te ontdekken. Ik heb me ingeschreven in een boksschool hier vlakbij. Het enige minpuntje in het plaatje is de taal, aangezien ik voor mijn komst naar België geen kennis had van het Vlaams, waardoor het soms een beetje moeilijk is om gesprekken te begrijpen. Maar met de tijd ben ik ervan overtuigd dat mijn taalvaardigheden zullen verbeteren." 

"Ik ben een zeer gepassioneerde sportliefhebber in de breedste zin van het woord! Dit varieert van voetbal tot tennis, wielrennen, atletiek en vechtsporten. Met mijn vader die in het verleden verschillende seizoenen heeft deelgenomen aan het wereldkampioenschap zijspanracen en afkomstig uit Le Mans, ben ik ook een groot fan van autosport. Wat me het meest drijft in de sport, zijn de emoties die men kan ervaren tijdens evenementen en het vermogen om de complexiteit en schoonheid van sportprestaties op zichzelf te begrijpen." 

"Ik heb de kans gehad om veel sporten te beoefenen tijdens mijn jeugd, maar het zijn vooral atletiek (waar ik een regionaal niveau heb bereikt) en voetbal (ook op regionaal niveau) die mijn sportieve pad hebben bepaald. Ik zie sport als een middel voor mij om te gedijen en doelen voor mezelf te stellen." 

"Buiten de sport, die al een belangrijke plaats inneemt in mijn leven, heb ik een bijzondere interesse in het ontdekken van nieuwe culturen, muziek en ook solidariteit ten opzichte van degenen die het het meest nodig hebben. Ik hoop in België en binnen het BOIC enkele acties in die richting te kunnen ondernemen." 

Ambassadeur Génération 2024 

"Het programma ‘Ambassadeur Génération 2024’ is een initiatief van het CNOSF (het Franse Olympische Comité) om de internationale sportbeweging te dienen. In de promotie van dit jaar zijn we met 19 personen die naar verschillende landen en verschillende comités (Olympisch en Paralympisch) gaan. Concreet is het idee om via dit programma de olympische en paralympische zo goed mogelijk te ondersteunen en de waarden van het olympisme te promoten." 

"Ik wou absoluut op de één of andere manier iets betekenen en een rol hebben in de Olympische Spelen die plaatsvinden in mijn thuisland, Frankrijk, en zocht dus naar mogelijke manieren om dat te bereiken. Het Génération 2024-programma is voor mij de perfecte gelegenheid omdat het me de mogelijkheid biedt om een nieuwe cultuur te ontdekken en betrokken te zijn bij de voorbereidingen van Team Belgium op de Olympische Spelen in Parijs, en dat op een zeer concrete manier."

"Tenslotte heeft de mogelijkheid om ter plaatse aanwezig te zijn in Parijs tijdens de twee weken van de Spelen definitief de balans doen doorslaan in het voordeel van Team Belgium." 

"Ik hoop al mijn motivatie en kennis van de sportwereld te kunnen brengen naar de teams die mij zullen verwelkomen. Vanuit professioneel oogpunt ben ik ervan overtuigd dat mijn aanwezigheid bij het BOIC de weg is om vaardigheden op te bouwen en de ware sportieve en maatschappelijke uitdagingen te begrijpen. Nieuwsgierig om van alles en iedereen te leren, begin ik met oprecht enthousiasme aan dit avontuur tijdens het jaar van de Spelen. Tenslotte, en indien nodig, kan ik enige hulp bieden met betrekking tot Parijs en het Franse systeem." 

"Na deze ervaring bij Team Belgium wil ik natuurlijk doorgaan in de wereld van de sport, en meer specifiek, indien mogelijk, in de wereld van de Olympische Spelen. Ik stel geen grenzen voor mezelf en ik ben ervan overtuigd dat het jaar 2024 vol zal zitten met projecten en mensen die mijn professionele toekomst zullen sturen.
Het Génération 2024-programma is voor mij een prachtige opening naar de wereld van de sport. Ik heb het geluk om gedurende één jaar deel te mogen uitmaken van Team Belgium en ik ben van plan er het beste van te maken. Of het nu werk is na het programma of het hervatten van studies om een prestigieuze Master in sportmanagement te behalen, mijn keuze zal altijd gericht zijn op de olympische wereld." 

"Dank aan allen voor de warme ontvangst die jullie mij hebben gegeven. Het vergemakkelijkt mijn acclimatisatie enorm en motiveert me des te meer! Dank ook aan het CNOSF dat ons perfect ondersteunt en ons de tools geeft om ons programma te laten slagen. Als jullie ooit een partner nodig hebben voor een van jullie sportieve activiteiten, aarzel dan niet om bij mij aan te kloppen. 

PS: Ik beloof voor België te juichen tijdens de Olympische Spelen (behalve in geval van een directe confrontatie met een Franse atleet 😉)” 

Tot binnenkort