Logo of Team Belgium

Antwerpen is vrijdag door de Internationale Gymnastiekfederatie aangeduid als gaststad voor het WK artistieke gymastiek (toestelturnen) van 2023. Het evenement zal van 29 september tot 8 oktober 2023 plaatsvinden in het Sportpaleis.

Het zal in 2023 precies tien jaar geleden zijn dat Antwerpen het WK turnen mocht organiseren. In 2001 was Gent gaststad. Ook in 1903 vond de wereldtitelstrijd, toen de eerste editie, plaats in de Scheldestad. Vorig jaar was Antwerpen dan weer het decor voor het WK acrobatische gymnastiek. 

"Met trots slaan Gymfed, de Vlaamse overheid en de Stad Antwerpen 10 jaar na de laatste editie de handen opnieuw in elkaar voor een onvergetelijk topsportevenement", stelt Gymnastiekfederatie Vlaanderen vrijdag. "Dit preolympisch WK is de belangrijkste en grootste gymnastiekcompetitie in 2023. Naast de wereldtitels mikken de beste seniorgymnasten bij de dames en heren in Antwerpen namelijk ook op de laatste teamtickets voor de Olympische Spelen die in 2024 in Parijs plaatsvinden." Er zullen aan het WK zo'n 500 atleten uit ruim 80 landen deelnemen.

Naast de sportieve prestaties zal, net als in 2013 en 2018, ook in 2023 de focus liggen op het neerzetten van een innovatieve en kwalitatieve organisatie met nationale en internationale uitstraling. "Na de fantastische resultaten van onze gymnasten op het laatste WK toestelturnen in Doha willen we binnen deze discipline opnieuw zelf een hoogwaardige organisatie neerzetten. Hierbij geven we onze eigen sporters de kans om te schitteren voor het thuispubliek en mikken we op een unieke beleving voor elke gymnast en toeschouwer", zegt Lode Grossen, algemeen manager van de Gymnastiekfederatie. 

Op het WK van 2018 in Doha pakte boegbeeld Nina Derwael goud op de brug en werd vierde allround en op de balk.

Belga