Logo of Team Belgium

Antwerpen mag zich opmaken om in juni 2022 de FIBA 3x3 World Cup te verwelkomen. De beste teams in deze spectaculaire discipline van het basketbal zullen er dan gedurende zes dagen strijden om de titel van wereldkampioen.

Normaal werd afgelopen jaar al de CRELAN FIBA 3x3 Europe Cup in Antwerpen afgewerkt. De coronacrisis stak daar helaas een stokje voor. Vlaanderen, basketbal Vlaanderen, de stad Antwerpen en organisator Sportizon/Golazo kozen om dan resoluut voor de kandidatuur van het WK 2022 tegaan. Met succes: FIBA, de internationale basketbal organisatie, wees de FIBA 3x3 World Cup 2022 zopas aan Vlaanderen toe.

De iconische Groenplaats wordt het decor voor het hoofdterrein, op de Grote Markt komt het opwarmingsterrein. Antwerpen zal naar verwacht zo’n 100.000 bezoekers mogen ontvangen.

3x3 basketbal
3x3 heeft een jonge, stedelijke en innovatieveuitstraling. Het wordt beschouwd als 's werelds nummer één van de stedelijke teamsporten waarbij twee teams van drie spelers tegenover elkaar staan op een half basketbalveld.

3x3 werd voor de eerste keer succesvol geïntroduceerd als een officiële discipline in het basketball in 2010 tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Singapore. In 2018 won België de gouden medaille op de Jeugd Olympische Spelen van Buenos Aires. 3x3 maakt zijn olympisch debuut op de Olympische Spelen van Tokio.