Logo of Team Belgium

"Het heeft geen zin om risico's te nemen", verklaarde alpineskiër Armand Marchant zondag op een persmoment tijdens de Olympische Winterspelen in Peking. Hij past voor de super-G, die dinsdag voorzien is, omdat hij last heeft van een lichte enkelblessure en zich wil sparen voor de reuzenslalom (13/02) en vooral de slalom (16/02).

De slalomspecialist verdraaide eind januari zijn linkerenkel op de wereldbekermanche in het Oostenrijkse Schladming. "De blessure wordt hier goed opgevolgd door Dr. Johan Bellemans, Chief Medical van Team Belgium, en mijn kinesist Thibaut Schnitzler. Momenteel is het moeilijk om op de piste te trainen. Maar ik boek beetje bij beetje vooruitgang. Ik heb toch nog veel dagen om me klaar te stomen voor de slalom, wat hier mijn hoofddoel is. Verder voel ik me eigenlijk supergoed."

Vijf jaar na zijn horrorcrash kijkt Marchant ernaar uit om zich te tonen op het allerhoogste toneel. "Ik denk niet aan hoe ik er nu voor zou staan zonder die zware blessure. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik mentaal sterker ben en serieuzer op de skilatten sta. Ik concentreer me nu op de toekomst."

De piste in Yanqing kan Marchant wel bekoren. "Het is niet heel steil, maar het loopt toch mooi naar beneden. En de sneeuw is echt goed, die is tamelijk hard en daar houd ik van. Er staat veel wind, maar dat is meer nadelig voor de snelle nummers. Op de slalom hebben we daar minder last van", vertelde de Luikenaar, die vrijdag samen met Loena Hendrickx de Belgische vlag droeg tijdens de openingsceremonie.

Na een zware valpartij begin 2017 was Marchants linkerbeen er erg slecht aan toe. De Spelen van Pyeongchang 2018 moest hij aan zich voorbij laten gaan. Zeven operaties en een lange revalidatie later wist hij toch terug te keren op het hoogste niveau.

Op 5 januari 2020 werd hij vijfde op de slalom in Zagreb, het beste Belgische resultaat ooit op een wereldbeker alpineskiën. Anderhalve maand geleden liet Marchant zich opnieuw gelden op het hoogste niveau met een zevende plaats in de wereldbekerslalom in Val d'Isère.

Belga