Logo of Team Belgium

Begin oktober organiseerde het Internationaal Olympic Comité (IOC) de elfde editie van het ‘Internationale Atletenforum’. De bedoeling: atletenvertegenwoordigers van Olympische comités en internationale federaties samenbrengen rond belangrijke thema’s voor atleten. In totaal namen 400 atleten van 181 nationale Olympische comités en 54 internationale federaties deel aan het Forum. Onder de aanwezigen: Jasper Lefevere, Olympiër (judo – Rio 2016) en lid van de atletencommissie van het BOIC.  

Jasper Lefevere over het belang van zo’n Forum voor de Belgische atletencommissie: “Het International Athletes' Forum brengt alle atletencommissies van over de hele wereld samen. Het is dé plek voor het IOC om de input te krijgen van atleten uit die landen. Maar ook in de andere richting werd veel gedeeld vanuit het IOC en de atletencommissie van het IOC naar de atletencommissies van de nationale olympische comités.”  

Ook voor de atletencommissie van het BOIC is de uitwisseling van ervaringen cruciaal. Jasper Lefevere bevestigt: “Vooral in de break-out sessies en de pauzes kon je heel veel leren uit de aanpak van andere atletencommissies. Zo kunnen we onze atletencommissie nog effectiever maken en nog meer een verschil maken voor de atleten. Het is een wisselwerking, die ons ook versterkt. Zo besef je dat er we niet alleen staan met bepaalde zaken waar wij mee worstelen, maar andersom dat wij al zaken doen waar andere landen en commissies nog zoekende in zijn. Deze contacten maken echt het verschil en is de reden waarom je er effectief aanwezig moet zijn.” De twee centrale thema’s op de agenda waren enerzijds de werking en effectiviteit van atletencommissies en anderzijds ‘safeguarding’ in sport. Voor het thema safeguarding werd er zowel in de plenaire sessie als in de break-out sessies uitgebreid stilgestaan bij het belang van een veilige sportomgeving en hoe atleten hieraan kunnen bijdragen. Met ‘safeguarding’ wordt zowel de preventie als reactie op grensoverschrijdend gedrag bedoeld. Tine Vertommen, Expert Consultant binnen de Safe Sport Unit van het IOC, leidde een break-out sessie voor de Europese atleten. Tine legt uit: “Dat we tijdens het atletenforum de kans krijgen om de atleten te trainen rond deze thematiek, kon op heel wat erkenning en waardering rekenen bij alle deelnemers. Het is duidelijk dat atleten ook in staat willen zijn om signalen van grensoverschrijdend gedrag op te merken en er juist op te reageren. Dit biedt een fantastische opportuniteit. Deze atleten zijn bij uitstek ambassadeurs van hun sport, met veel aanzien en een groot netwerk.” 

Hoe atleten in de praktijk kunnen bijdragen, zegt Tine Vertommen het volgende: “We gaven hen mee dat hun belangrijkste taak is om, wanneer ze iets opmerken dat mogelijk niet oké is, er niet mee blijven zitten. Het is belangrijk om te weten wie te kunnen inschakelen (in Vlaanderen: het aanspreekpunt integriteit (API) in de sportclub of sportfederatie, in de Franstalige Gemeenschap de ‘référent(e) éthique’ in de sportfederatie). Als wij allemaal onze ogen en oren openhouden, sneller signalen opmerken en ons gesteund voelen om er wat mee te doen, dan is dat een gigantische stap vooruit.” 

Niet alleen het BOIC heeft met Jean-Michel Saive een Olympiër als voorzitter, ook het IOC heeft met Thomas Bach een olympiër aan het hoofd van de organisatie. Thomas Bach nam uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden. Jasper Lefevere: “Het is interessant om te zien hoe je als IOC voorzitter heel veel complexe thema’s moet kunnen beantwoorden. Zoals het hoort, zijn de antwoorden natuurlijk heel diplomatisch. Helaas waren er veel vragen en weinig tijd, maar het is natuurlijk super dat hij de tijd neemt om op de vragen te antwoorden en rechtstreeks met atleten in debat te gaan.” 

Met de algemene vergadering en Europees atletenforum staat er begin november (6-7 november in Rome) nog een belangrijke afspraak voor de atletencommissie op het programma. De atletencommissie zal daar vertegenwoordigd worden door Jorre Verstraeten en Elfje Willemsen. 

Op het Forum in Lausanne was ook Yuhan Tan, lid van de atletencommissie van het WADA en de BOIC atletencommissie, aanwezig.