B-WISER staat voor ‘Be a Winner In elite Sport and Employment before and after athletic Retirement’. Het is een samenwerkingsproject dat wordt gefinancierd door het Erasmus+ Sport programma van de Europese Commissie. Het heeft tot doel de inzetbaarheid en tewerkstelling van actieve en voormalige topsporters te optimaliseren. Het BOIC en het BPC (Belgian Paralympic Committee) werken mee aan het project vanuit hun expertise in het Athlete Career Programme (ACP).
Uit onderzoek is gebleken dat slechts een kleine minderheid van de topsporters een financieel lonende topsportcarrière kan uitbouwen. Een meerderheid van voormalige topsporters dient dus de overgang te maken naar een nieuwe professionele carrière. Het is bekend dat deze overgang naar de arbeidsmarkt gepaard kan gaan met verschillende uitdagingen op bijvoorbeeld psychologisch, sociaal, vocationeel en financieel vlak. B-WISER onderzoekt dus bestaande ondersteuning aan topsporters vóór, tijdens en na deze transitie met als doel aanbevelingen te formuleren tot het optimaliseren van de begeleiding van (ex-)topsporters in hun combinatie topsport-werk, alsook in de voorbereiding op en integratie in een nieuwe professionele omgeving.
Hoe B-WISER topsporters ondersteunt
Via B-WISER verschaffen we onderzoeksdata die diverse instanties zal toelaten de begeleiding aan actieve en voormalige topsporters in verschillende fasen van hun carrière – als actief topsporter, in voorbereiding op een eerste tewerkstelling na het einde van de topsportcarrière, en wanneer ze als voormalig topsporter tewerkgesteld zijn – te optimaliseren. Het project heeft niet tot doel topsporters een deeltijdse job of flexibele arbeidscontracten aan te reiken, maar focust op het ontwikkelen van tools en initiatieven om hen actief te ondersteunen in het maximaliseren van hun competenties vereist om een nieuwe carrière na de topsport voor te bereiden en in eigen handen te nemen.
Eén van de specifieke doelstellingen van het project is om de competenties te identificeren die topsporters vereisen om succesvol de overgang te maken naar de arbeidsmarkt, zowel vanuit het perspectief van de topsporters als de werkgever. Op basis van de onderzoeksresultaten zullen we een trainingsmodule met specifieke tools ontwikkelen voor topsporters om de matching met werkgevers in de verschillende landen te verbeteren. In België zullen deze tools en workshops in eerste instantie aangeboden worden via het Athlete Career Programme van de Adecco Group en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité en het Belgian Paralympic Committee.
B-WISER wordt door de Europese Commissie gefinancierd onder het Erasmus+ Sport programma. Het initiatief voor B-WISER bouwt voort op het door de VUB ge-co-coördineert Erasmus+ Sport project ‘Gold in Education and Elite Sport (GEES)’ waarbij onderzocht werd hoe de duale carrière studie en topsport verloopt en kan geoptimaliseerd worden.
Topsporters potentiële meerwaarde voor bedrijven
In de derde fase van het project komen de focusgroepen aan bod. Ze hebben tot doel het perspectief van werkgevers op de inzetbaarheid en tewerkstelling van actieve en voormalige topsporters in kaart te brengen. De focusgroepen worden in de zes deelnemende Europese lidstaten georganiseerd met werkgevers uit verschillende sectoren en domeinen (bedrijven, overheidsinstanties, beleidsmakers, sportwereld). Tijdens de focusgroep werden werkgevers bevraagd over de redenen waarom zij (ex-)topsporters al dan niet tewerkstellen, over de potentiële meerwaarde van topsporters voor hun organisatie, en over de initiatieven die zij (kunnen) nemen om de inzetbaarheid en tewerkstelling van topsporters te optimaliseren. Op deze wijze verzekert B-WISER zich van de noodzakelijke inbreng van de werkgevers die de voormalige topsporters kunnen bijstaan in het ontwikkelen van een nieuwe carrière na deze in de topsport !
Een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel
Het initiatief voor B-WISER werd door de Vrije Universiteit Brussel (VUB) genomen. Onder leiding van prof. Paul Wylleman en dr. Koen De Brandt coördineert de VUB de tweejarige samenwerking tussen 13 partners en 39 experts uit zes EU-lidstaten (België, Duitsland, Italië, Slovenië, Spanje en Zweden). Het onderzoeksconsortium bestaat uit zowel universiteiten, nationale olympische en paralympische comités (het BOIC en het BPC voor België), topsportcentra, experts in carrièrebegeleiding (Athlete Career Program van the Adecco Group), experts in tewerkstelling en HR (Kapito, Unizo) als internationale topsportexperts (het IOC en het IPC).