Logo of Team Belgium

Kenny De Ketele komt donderdag als eerste van de vier Belgische baanwielrenners op de Olympische Spelen in Tokio in actie. In de Izu Velodrome start de ervaren Oost-Vlaming, 36, dan in het omnium. Maar het is pas twee dagen later, in de ploegkoers met de 24-jarige Robbe Ghys, dat hij hoopt te scoren.

"Ik ga uiteraard mijn vel zo duur mogelijk verkopen, maar ik ben hier niet in de eerste plaats voor het omnium. Het moet nu eenmaal gereden worden door iemand uit de ploegkoers", zegt De Ketele, die na zijn aankomst in Japan wat tijd nodig had om de jetlag te verteren maar zich inmiddels "heel goed voelt", zo onderstreept hij maandag.

"Ik ga in het omnium mijn best doen en beschouw het als de ultieme voorbereiding op de ploegkoers. Het is voor die wedstrijd dat we voluit hebben getraind." De Ketele, die voor zijn derde olympische deelname staat, is met Ghys "niet de favoriet". Die rol schuift hij door naar Denemarken en Duitsland. "Maar achter hen zijn er acht of negen landen die voor de medailles zullen strijden."

Ghys deelt de mening van De Ketele. "Wij zijn geen topfavoriet maar we moeten alleen naar onszelf kijken. Het zal erop aankomen om mee te glippen en dan op het einde proberen het verschil te maken", zegt hij.

Lotte Kopecky en Jolien D'hoore vertegenwoordigen België in de vrouwencompetities. Kopecky zal naast de ploegkoers ook het omnium voor haar rekening nemen.  Haar vierde plek in de wegrit, toen ze op de Fuji International Speedway net naast brons greep, heeft ze inmiddels een plaats gegeven. "Uiteraard was ik enorm teleurgesteld. Maar het besef dat de conditie er is, geeft mij vertrouwen voor de piste. Mijn honger naar een medaille is nog niet gestild."

Kopecky rijdt vrijdag met D'hoore eerst de ploegkoers. Daarna volgt zondag, op de laatste dag van de Spelen, nog het omnium. "Het belangrijkste is de ploegkoers", benadrukt Kopecky. "Daar liggen de meeste kansen. Eerst moeten we proberen die goed af te werken. Pas daarna zal ik aan het omnium denken."

Kopecky verwacht dat de ploegkoers "een heel open wedstrijd" wordt. "Veel landen liggen dicht bij elkaar." Een mening die wordt gedeeld door Jolien D'hoore. "Er zijn wel acht landen die een medaille kunnen pakken. Als het ons niet zou lukken, zou het zeker een teleurstelling zijn", zegt de winnares van brons in Rio (in het omnium). 

Voor Jolien D'hoore zijn het in Tokio de derde en laatste Spelen. De zin om zich nog een keer te tonen, is groot. "Ik ben er klaar voor. Ik heb veel 'goesting' om te koersen. Lotte is al heel het seizoen supersterk en haar prestatie in de wegrit verbaasde mij niet. Ik kijk ernaar uit om vrijdag te racen."

Belga