Logo of Team Belgium

Op 16 en 17 maart waren de Europese Olympische Comités (EOC) en een vertegenwoordiger van de nationale pers van elk Europees Nationaal Olympisch Comité (NOC) te gast in Bakoe voor het tweede en laatste ‘Communication Seminar’. Michal Kisielewicz, sportjournalist bij Belga News, vergezelde er Luc Rampaer, de communicatiemanager van het BOIC. “De professionele aanpak van het organisatiecomité om deze allereerste editie neer te zetten is ronduit indrukwekkend”, zegt Luc Rampaer.

54 vertegenwoordigers uit alle hoeken van Europa bezochten de verschillende sites in Bakoe en namen deel aan een plenaire sessie over alle aspecten van de communicatie.

Meer dan 1.000 journalisten uit heel Europa en de communicatieverantwoordelijken van de 50 deelnemende NOC’s uit Europa worden in Bakoe verwacht voor deze eerste editie van de Europese Spelen. De uiterste datum voor persaccreditatie werd verlengd tot vrijdag 3 april. Op dit ogenblik heeft ons land een journalist en een fotograaf van het persagentschap Belga geaccrediteerd.

Voor televisie heeft Sport10 de uitzendrechten voor ons land gekocht. De beelden zullen worden uitgezonden zowel op Proximus als op Telenet. Het is niet uitgesloten dat ook andere media nog zullen volgen en de historische eerste Europese medaille-uitreikingen zullen uitzenden.

“Team Belgium zal zo’n 110 atleten afvaardigen uit 16 verschillende sporten”, vertelt delegatieleider Gert Van Looy. “We zullen aanwezig zijn in de meeste sportdisciplines met onze beste atleten. In bepaalde disciplines zullen atleten zich kunnen kwalificeren - direct of indirect – voor de Olympische Spelen van Rio in 2016.“

Jayne Pearce, die net als tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012 verantwoordelijk is voor de ‘press operations’, legt uit: "Dit seminarie is een unieke gelegenheid om de Europese NOC’s en de media zo goed mogelijk te informeren over de Europese Spelen. Bakoe 2015 zal anders functioneren dan de Olympische Spelen. We hebben de werking gesimuleerd van het nieuwe concept “I-Zone”. I-Zone vervangt de zogenaamde “mixed zone” van de Olympische Spelen en de zones voor persconferenties zoals je die terugvindt op de traditionele sites van Olympische Spelen. Op deze manier willen we meer doeltreffendheid en flexibiliteit bieden.”

Kranten, websites, radio- en televisiezenders zullen gedurende de 17 competitiedagen verslag uitbrengen van de prestaties van meer dan 6.000 atleten.

Volgens de eerste schattingen zullen de Europese Spelen meer dan een miljard personen bereiken uit de vijf continenten.