Logo of Team Belgium

Over zo’n 2 maanden trekt het jonge topsporttalent van Team Belgium naar de Azerbeidjaanse hoofdstad, Bakoe, om er van 21 tot en met 27 juli deel te nemen aan de 15e zomereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival 2019 (EJOF). Tijd voor chef de Mission, Rudy Lahor en collega Nicky Van Rossem, om de betrokken sportbonden uit te nodigen voor een informatiemeeting.

Rudy Lahor: “Collega Nicky Van Rossem en ikzelf waren van 5 tot 8 in Bakoe voor de Chefs de Mission Meeting. Het is van het grootste belang dat de sportbonden die informatie ook vooraf meekrijgen. Dat gaat van informatie over Baku zelf, de vliegtuigreis, het weer – het kan heel warm worden in Bakoe in de zomer - het transport, competitie- en trainingsites, de catering, het atletendorp, de kamerverdeling, logistieke en administratieve aspecten rond bijvoorbeeld de uitrusting. Bedoeling is om tijdens zo’n meetings de juiste informatie mee te geven opdat federaties en atleten zo goed als mogelijk voorbereid kunnen vertrekken en ter plaatse in optimale omstandigheden kunnen deelnemen aan het EJOF.”

Werden uitgenodigd op deze bijeenkomst, de technische directeurs en/of contactpersonen van de betrokken sportfederaties: atletiek, basketbal (meisjes), gymnastiek, judo, volleybal (jongens), tennis, wielrennen en zwemmen. Dat zijn 8 sporten van de 10 die in Bakoe op het programma staan.

De selectie
1 juli is de uiterste datum om selectievoorstellen in te dienen, dan sluit het BOIC de lijsten af. Is dat niet vrij laat, het EJOF begint al op 21 juli?

Rudy Lahor: “Ja dat is aan de late kant, maar daar is een logische verklaring voor: in atletiek en gymnastiek zijn de competities of selectieprocedure nog aan de gang. Ook in de ploegsporten wordt er vandaag nog gewerkt met een ruime kern. Wie voor judo, tennis, wielrennen en zwemmen naar Bakoe mag, weten we eind mei.”

Teambuildingstage in Gent
Voor iedere editie van het EJOF organiseert het BOIC een teambuildingstage voor alle leden van de delegatie. Die gaat door van 15 tot 17 juli in Gent. Niet alleen atleten maar ook de begeleiders, coaches, de medische begeleiding en de BOIC staf worden uitgenodigd.

Rudy Lahor: “De bedoeling van deze teambuildingstage is om voor het vertrek de volledige delegatie samen te brengen zodat iedereen elkaar leert kennen. Deze jonge atleten hebben nog geen of weinig internationale ervaring. De coachen die de verschillende sporttakken begeleiden naar het EJOF zijn ook vaak niet de persoonlijke coachen van de atleten. Het is belangrijk dat de medische staf de atleten fysiek leert kennen. Ook het samen leven met wederzijds respect en het plezier van het samen trainen, het creëren van een teamgeest, het aannemen van een topsportattitude zijn pluspunten waar het BOIC belang aan hecht en die je ervaart tijdens zo’n stage.”

Chef de mission, Rudy Lahor wordt in Bakoe bijgestaan door een medisch team (5 kinés) onder leiding van dr. Kristof Smeets, de Belgische Young Ambassador en voormalig Olympiër, Emmanuel Vanluchene en BOIC-collega’s, Nicky Van Rossem, Matthias Van Baelen en Benjamin Wery.
Vertrek van Team Belgium naar Bakoe is op 19 juli vanuit Zaventem, de openingsceremonie is op 21 juli.