Logo of Team Belgium

Het Europees Kampioenschap Judo 2015 zal deel uitmaken van de eerste editie van de Europese Spelen die van 12 tot 28 juni in Bakoe worden gehouden. Dat besliste de Europese Olympische Comités (EOC), de Europese Judo federatie (EJU) en het organisatiecomité voor de Europese Spelen van Baku 2015 (BEGOC). “Deze beslissing heeft toch wel ingrijpende gevolgen,” zegt chef de mission Gert Van Looy.

Het Europees Kampioenschap Judo zou aanvankelijk gehost worden in Glasgow van 9 tot 12 april. Daar werd nu anders over beslist door het Uitvoerend Comité van de Europese Judo bond.

“Dat het EK Judo opgenomen wordt in het programma van Bakoe is natuurlijk veelbetekenend. Sommige sporten hebben het moeilijk om aandacht te krijgen voor hun sport en om EK’s te organiseren. Europese Kampioenschappen opnemen in het programma van de Europese Spelen kan een logische evolutie zijn,” legt Gert Van Looy uit.

Verwacht wordt dat NOC’s hun sterkst mogelijke delegatie naar Bakoe zullen uitzenden, Bakoe 2015 wordt immers een kwalificatiemoment voor Rio ook in het judo. De concurrentie belooft zwaar te worden voor de winnaars van de Grand Prix in Düsseldorf, Charline Van Snick en Joachim Bottieau !

Badminton, basketbal, boogschieten, box, gymnastiek, judo, karate, kajak, schermen, schieten, taekwondo, tafeltennis, triatlon, volleybal, wielrennen, zwemmen zijn de sporten die in aanmerking komen voor een Belgische deelname.

Belgische atleten kunnen zich tijdens de Europese Spelen kwalificeren voor Rio 2016 in het zwemmen, triatlon, tafeltennis, schieten, volleybal, taekwondo, judo, boogschieten, boxen en wielrennen.

Voor de judo competities moet u van 25 tot 28 juni in de Heydar Aliyev Arena zijn. Er is plaats voor 7.800 supporters!


(Foto: International Judo Federation)