Logo of Team Belgium

De #balancetonsportbeweging werd maandag, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw, gelanceerd op initiatief van judoka’s Charline Van Snick en Lola Mansour. De eerste actie bestaat uit een compilatie van video's met getuigenissen van beroeps- en amateursatletes die geweld in een sportcontext aan de kaak stellen. De video's zijn beschikbaar op de Facebook- en Instagram-pagina's en op het YouTube-kanaal van Charline Van Snick.

"Nu 8 maart, de Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw, nadert, vroegen wij ons af wat onze rechten zijn als topatletes, " zei Van Snick in een verklaring. "In zeer korte tijd hebben wij een denktank opgericht om onze respectieve ervaringen uit te wisselen. Tongen werden losgemaakt, herinneringen kwamen boven. Alles wat we moesten doorstaan als getuigen, slachtoffers (direct of indirect): vernedering, denigratie, chantage, beledigingen, seksistisch geweld... Ieder van ons zei: "Ja, dat heb ik ook meegemaakt! Daarom hebben we deze video's zelf gemaakt. Het moest naar buiten komen," vervolgen Van Snick en Mansour. "De situatie is alarmerend en dit is nog maar het topje van de ijsberg. In de video wordt seksistisch gedrag in de sport aan de kaak gesteld, van banale opmerkingen tot extreme gevallen van misbruik. Het doel was de betrokkenen, namelijk de atletes, een stem te geven zonder bang te hoeven zijn voor represailles. "Er zijn 1.001 redenen die een atlete ervan kunnen weerhouden om te getuigen", legden de judoka’s uit:"te veel druk, angst om niet geselecteerd te worden, geen alternatief, gebrek aan bewustwording, druk van coaches, gebrek aan steun van officiële instanties, enz.". Het persbericht maakt ook melding dat uit een in 2015 gehouden enquête is gebleken dat één op zeven atletes voor haar 18e het slachtoffer is geweest van seksueel geweld.

"Hoeveel verspilde levens en verwoeste carrières zijn er in stilte voorbijgegaan? Wij hebben voldoende bevraagd, bestudeerd, geanalyseerd en verklaard: discriminatie, pesterijen, geweld... We weten hoeveel en waarom! Genoeg statistieken, er verandert niet echt iets. Wij willen dat er een einde komt aan de omerta in de sportwereld, schaamte en angst moeten voor eens en voor altijd van kant wisselen". De atletes hopen met deze actie "het publiek bewust te maken, maar vooral de verantwoordelijke autoriteiten ertoe aan te zetten directe en doeltreffende maatregelen te nemen".
"Afgezien van de feiten, eisen wij actie," besluit het perscommuniqué.

Belga