Logo of Team Belgium

Op de voorlaatste afstand van de Europese kampioenschappen schaatsen voor allrounders in Heerenveen heeft Bart Swings zijn vijfde positie gehandhaafd.

Op de 1500 meter hield Swings zijn directe tegenstander Sergej Trofimov er onder, maar moest toezien dat de verrassende Hallgeir Engebräten onder zijn 1:47.11 dook (1:46.14). Daardoor versterkte de Noor zijn vierde positie. De derde plaats, nu bezet door de Nederlander Marcel Bosker, is voor Swings twaalf seconden weg. 

Het verschil met Engebräten is zeven seconden.

"Door openen. Zitten", klonken de commando's van Martin ten Hove, de coach van Swings door de lege Thialfhal. Die aanmoedigingen haalden weinig uit, want Swings kwam maar matig op gang. Omdat de voortzetting redelijk was, kwam er een tijd uit die goed was voor de vijfde plaats.

De favoriete Nederlander Patrick Roest stevent af op zijn eerste Europese titel. Op de eerste dag had Roest al een ruime voorsprong opgebouwd. Door zijn 1:45.53 en de eerste plaats op de 1500 meter werd die marge zondag nog groter. Op de afsluitende tien kilometer kan de 25-jarige Roest ruim 21 seconden verliezen op nummer twee, de Noor Sven Lunde Pedersen.

De afgelopen drie jaar werd Roest al wereldkampioen bij de allrounders. Het heeft er alle schijn van dat na het tijdperk van Sven Kramer, de beste allrounder van de eerste twintig jaar van deze eeuw, een era-Roest is aangebroken.

Belga