Logo of Team Belgium

Bart Swings en Hanne Desmet, de twee Belgische medaillewinnaars op de voorbije Winterspelen in Peking, zijn maandag feestelijk onthaald bij hun terugkeer in België. De schaatsers van Team Belgium werden gehuldigd in het Ice Skatingcenter in Mechelen.

Bij aankomst volgden vele knuffels voor vrienden en familie. "Ik heb heel lang moeten wachten vooraleer ik hen nog eens kon knuffelen", gaf een stralende Swings, zaterdag goudenmedaillewinnaar op de massastart in het schaatsen, mee.

"Het was een lange reis terug naar België, maar we zijn er geraakt. Ik wist niet wat me er te wachten zou staan, maar dit is fantastisch", richtte Swings zich tot de horde fans die zich had verzameld om hem te verwelkomen. "Door de coronacrisis heb ik veel mensen lange tijd moeten missen. Het is een zware tijd geweest. De gouden medaille van zaterdag dringt nog altijd niet helemaal binnen. Ik had verwacht dat dat sneller zou komen, maar het blijft wennen. Ik ga de komende dagen alles rustig op me laten afkomen. Er staat ongetwijfeld nog vanalles te gebeuren. En daarna kijk ik verder naar het WK in Hamar (3-6 maart)."

Ook Hanne Desmet, goed voor brons op de 1.000 meter shorttrack, was onder de indruk van de opkomst. "We zaten ver weg in China en dan weet je toch niet helemaal hoe het er in België aan toe gaat", legde ze uit. "Ik heb op de terugreis vooral geslapen. Het waren al vermoeiende dagen. Nu ga ik een paar dagen ontstressen en dan vlieg ik er weer in. Er komt ook voor ons nog een WK aan (van 18 tot 20 maart in Montréal, red.)."

Belga