Logo of Team Belgium

Bart Swings kon twee dagen na zijn olympische triomf op het ijs in Peking nog steeds niet helemaal bevatten wat hem overkomen was. De 31-jarige Vlaams-Brabander genoot maandag met volle teugen van het weerzien met familie en vrienden in het Ice Skatingcenter in Mechelen. "Ik heb als kleine jongen altijd gedroomd van die gouden medaille op de Olympische Spelen en nu is het zover", liet hij noteren. "Dat is ongelooflijk."

"Het was altijd mijn grote doel om goud te pakken in Peking op de massastart", stak Swings na de huldiging van wal. "Maar er is een groot verschil tussen een doel stellen en dat dan ook effectief waarmaken. Ik ben er vol voor gegaan en dat het me dan ook is gelukt, is fantastisch. Ik heb hier altijd van gedroomd, van kindsbeen af, en nu is het gebeurd. Dat is nog een beetje wennen."

"De dagen voor mijn race waren zenuwslopend", keek Swings nog even terug. "Alle scenario's spelen zich af in je hoofd. Het was zaak tijdens de race rustig te blijven en dat is me ook gelukt. Tactisch en technisch heb ik een heel sterke race gereden. Ik heb veel krachten gegeven in de achtervolging, maar ik kon het toch nog afmaken in de sprint. Dat was geweldig. De ontlading achteraf was dan ook groot."

"De aandacht die er nu voor de wintersport is, is heel leuk. Het schaatsen is en blijft een kleine sport in België, maar deze extra belangstelling is toch mooi meegenomen." Over nauwelijks anderhalve week staat het WK allround in het Noorse Hamar al op het programma. "Dat zit nog wel in mijn achterhoofd", eindigde Swings.

"Ik ga nu even genieten, dat is het belangrijkste momenteel, maar ik ben ook nog gemotiveerd om in Noorwegen te presteren. Wat de komende jaren brengen? Dat gaan we jaar per jaar bekijken. Ik wil nog niet te ver vooruitkijken, maar ik wil zeker wel nog naar de Spelen van 2026 in Italië."

Belga