Logo of Team Belgium

Bart Swings heeft maandag in Peking voor de derde keer getraind op het olympisch ijs in de National Speed Skating Oval. "Dit was mijn laatste echt zware training voor de Spelen. Het was goed om nog even deze prikkel te hebben", zei Swings, die op 12 februari in China zijn 31e verjaardag viert.

Swings legde er enkele ronden de pees op. "Het ijs mag wel nog wat harder en sneller zijn. Maar ik heb gehoord dat ze het stelselmatig gaan verharden. Dat lukt blijkbaar niet in één keer", vertelde Swings, in 2018 winnaar van olympisch zilver op de massastart.

"Het is in ieder geval leuk om hier te schaatsen op deze mooie baan." Het uithangbord van Team Belgium is in de buurt van zijn vormpiek. "Ik voel me elke dag beter en frisser. Die jetlag moet je toch overwinnen."

De Belgische snelschaatsers beschikken in Peking over een nieuw pak van de Belgische fabrikant Bioracer. "Ik vind de pakken supergoed en ze zien er volgens mij ook nog eens heel mooi uit. Dat dominante geel is eens iets anders. Qua aerodynamica zijn de verschillen heel miniem tussen de verschillende pakken. Voor mij is het vooral belangrijk dat ze comfortabel zitten, en dat is het geval", aldus Swings.

De openingsceremonie zal Swings niet bijwonen. "Ik zal alles op tv volgen. Vanuit mijn kamer zie ik het Vogelnest-stadion, het vuurwerk zal ik zo toch kunnen meepikken. De kamers zijn trouwens heel groot, alles is tiptop in orde. De maatregelen tegen het coronavirus zijn er natuurlijk, maar dat heeft nog niet geleid tot lange wachttijden." 

Zondag komt Swings voor het eerst in actie in Peking. Dan schaatst de Vlaams-Brabander de 5000 m. "Voor mij is dat het op één na belangrijkste nummer, na de massastart. Ik zie wel wat er mogelijk is, maar ik zal in ieder geval alles geven. Het is moeilijk om de concurrentie nu al in te schatten op training, velen doen het nog rustig aan en uiteindelijk weet je toch pas op de wedstrijddag wie in vorm is."

Na de 5000 m treedt Swings aan op de 1500 m (8 februari), 10.000 m (11 februari) en de massastart (19 februari), zijn lievelingsnummer.

Belga