Logo of Team Belgium

"Vandaag voel ik voor het eerst dat de reis en de jetlag verwerkt zijn", verklaarde Bart Swings donderdag in de National Speed Skating Oval in Peking, drie dagen voor hij op de Winterspelen voor het eerst in actie komt.

Zondag schaatst het uithangbord van Team Belgium de 5000 m. Op de Spelen van Sotsji 2014 werd Swings vierde op de 5 km, vier jaar later eindigde hij in Pyeongchang op de zesde stek op die afstand. "Ik hoop natuurlijk niet dat een dalende lijn zich zal doorzetten", lachte Swings, in 2018 winnaar van olympisch zilver op de massastart. "Ik heb dit seizoen wel al getoond dat het mogelijk is om beter te doen dan die zesde stek. Veel deelnemers zijn aan elkaar gewaagd. De top vijf wisselt dit seizoen erg vaak, met uitzondering van de eerste stek (de dominante Zweed Nils van der Poel, nvdr.). Ik zal echt wel mijn beste rit moeten neerzetten, dan kan ik in die top vijf staan. En daar zal ik alles aan doen."

In tegenstelling tot de massastart behoort Swings op de 5000 m niet tot de favorieten voor het goud. "Alles kan, niks moet. Zo vat ik die wedstrijd ook aan. Ik zeg niet tegen mezelf dat ik de top vijf of het podium moet halen." Na de 5000 m treedt Swings in Peking aan op de 1500 m (8 februari), 10.000 m (11 februari) en de massastart (19 februari), zijn lievelingsnummer.

Belga