Logo of Team Belgium

Bart Swings heeft op overtuigende wijze de massastart gewonnen op de Winterspelen in Peking. "Na al het geleverde werk het goud pakken. Dit voelt echt als een droom", zei hij uitgelaten in de National Speed Skating Oval.

Vier jaar na zijn olympisch zilver op de massastart in PyeongChang mikte Bart Swings voluit op de gouden medaille op zijn lievelingsnummer. Hij haalde het in de sprint voor de Zuid-Koreanen Chung Jae-won en Lee Seung-hoon, die zijn titel niet kon verlengen.

"Op drie à vier ronden van het einde stoomde ik me klaar voor de finale, liet ik het melkzuur even weggaan. En ik kon zo nog sprinten. Dit is prachtig."

De regerende Europese kampioen moest in de race over zestien ronden nochtans bij verschillende aanvallen de kastanjes uit het vuur halen. "Tijdens de wedstrijd zei ik tegen mezelf: 'ik ben hier alles aan het doen'. Ik deed tevergeefs teken naar de andere jongens om over te nemen. Ik had telkens vier man achter mij. Maar ik wou vandaag niets weggeven. Dan moet je soms veel werk opknappen."

Bart Swings bezorgde Team Belgium voor het eerst in 74 jaar een gouden medaille op de Winterspelen, de tweede ooit. "Ik heb hier zolang voor gewerkt, er alles voor gedaan. De laatste dagen waren zo zenuwslopend. Bij momenten vond ik wel rust, maar heel vaak dacht ik toch aan hoe mooi het zou zijn om die medaille te veroveren."

In de halve finale voelde Bart Swings al dat hij in topvorm was. "Die halve finale heeft me heel veel vertrouwen gegeven. In de laatste twee ronden kon ik de snelheid heel makkelijk aan. En bij de tussensprinten pakte ik punten toen ik aan 80 procent schaatste. Dat gevoel heb ik nog niet vaak gehad."

Na zijn olympisch zilver verklaarde de olympisch kampioen dat hij met niets minder dan het goud tevreden zou zijn. "Ik besefte dat het alles maar voor hetzelfde geld ook niets kon worden. Dat het dan toch lukt, is gewoon crazy. Het was een gok om die ambitie uit te spreken. Maar ik sta zo in het leven. Ik wil altijd de volgende stap zetten."

De doorgaans erg nuchtere Bart Swings werd toch door emoties overmand na zijn triomf. "Als ik mijn familie en vrienden zal zien, dan zal ik wel tranen in de ogen hebben. Mijn vriendin doet zoveel opofferingen voor mij. Ik kan niet wachten om haar te horen", besloot hij, die het naar eigen zeggen helemaal ziet zitten om nog deel te nemen aan de Spelen van 2026 in Milaan en Cortina d'Ampezzo.

Belga