Logo of Team Belgium

Op de laatste echte wedstrijddag van de Olympische Winterspelen komt Bart Swings zaterdag uit op de massastart, de discipline waarin hij vier jaar geleden in Zuid-Korea zilver won. In de eerste halve finale zijn onder meer de Nederlander Sven Kramer, de Zuid-Koreaan Jae Won Chung en de Duitser Felix Rijhnen zijn tegenstanders. Het is voor Bart Swings de laatste en meteen ook grootste kans op een medaille in Peking.

Swings heeft na de tien kilometer, waarop hij als tiende eindigde, enige dagen gericht getraind voor de minimarathon over zestien ronden. Het is zijn vierde start in Peking. Het beste resultaat haalde hij op de vijf kilometer: zevende.

Voor Kramer (35) is het debuut op de massastart tevens de laatste wedstrijd van zijn loopbaan.  In de tweede halve finale zijn de Amerikaanse wereldkampioen Joey Mantia, de Italiaan Andrea Giovannini, de Nederlander Jorrit Bergsma en de Zuid-Koreaanse titelverdegdiger Seung -Hoon Lee ingedeeld.

In beide races starten vijftien schaatsers. De beste acht plaatsen zich voor de finale,  die anderhalf uur later wordt gereden.

Bij de vrouwen treft Sandrine Tas de Italiaanse Francesca Lollobrigida, de Nederlandse Irene Schouten en de Japanse titelverdedigster Nana Takagi. In de tweede race schaatsen Canadese Ivanie Blondin, de Nederlandse wereldkampioene Marijke Groenewoud en de Duitse veterane Claudia Pechstein. Ook hier plaatsen de beste acht zich.

Belga