Logo of Team Belgium

Bart Swings heeft zich zondag tijdens de Wereldkampioenschappen schaatsen voor allrounders in het Noorse Hamar jammer genoeg niet geplaatst voor de laatste afstand, de tien kilometer. Op de 1.500 meter eindigde Swings als zesde in 1:46.14.

De overwinning ging naar Patrick Roest in 1:44.41. De Nederlander versloeg de Noor Sverre Lunde Pedersen (1:45.02). Op de 10.000 meter kan Roest zijn derde wereldtitel op rij pakken.

Op grond van hun sterke 5.000 meter mogen de Canadezen Ted-Jan Bloemen en Jordan Belchos, en niet Swings de laatste afstand schaatsen.

Net als vorig jaar in Calgary is het toernooi om het Wereldkampioenschap voor allroundschaatsers voor Swings na drie afstanden ten einde. Hij bezet de achtste plaats in het klassement, maar valt uit omdat zijn vijf kilometer van mindere kwaliteit was.

In zijn 1.500 meter tegen Hallgeir Engebräten hield hij het verval zeer beperkt. Op de streep versloeg hij de door het volle Vikingskipet stevig aangemoedigde Noor. Net als op de 5.000 meter oogde Swings fris en was er technisch weinig aan te merken op zijn rijden. De recente trainingen met Jan Blokhuijsen hadden kennelijk een positief resultaat.

Het ligt in de bedoeling dat Swings ook in de aanloop naar het komende preolympische seizoen zal trainen met Blokhuijsen.