Logo of Team Belgium

Als het aan Frank Fiers ligt is Bart Swings de eerste kandidaat om het werelduurrecord skeeleren te verbeteren. Fiers zei dat op de dag dat hij als officieus recordhouder werd onttroond door Felix Rijhnen. De Duitser skeelerde zondag in zestig minuten 39 kilometer en 932 meter.

De volgende recordhouder zal waarschijnlijk de grens van 40 km doorbreken. Fiers, bondscoach in Nederland, acht daartoe zeker ook zijn pupil Crispijn Ariëns in staat. In Colombia zijn volgens Fiers ook inlineskaters die dat aankunnen. 

"Misschien doe ik ooit een poging", liet Swings weten in een video waarmee hij beoogde Rijhnen aan te moedigen. Hij wees er op dat Rijhnen zeker over de noodzakelijke fysieke kwaliteiten beschikt, maar dat het record vooral een "mental game" was. Als Swings zich al aan zo'n avontuur waagt, zal dat zeker niet voor de Olympische Winterspelen van Peking zijn. Sinds jaren staat het skeeleren bij hem in dienst van het schaatsen. Een avontuur als een werelduurrecordpoging met de vereiste zorgvuldige voorbereiding komt pas in of na 2022 aan de orde. 

Dat Swings wedstrijden over een marathon (42 kilometer en 195 meter) binnen een uur heeft afgelegd, zegt niet zo veel. Zijn beste officiële tijd in Berlijn, waar het parcours precies is gemeten, is 56 minuten en 49 seconden. Het gaat om het mentale gevecht van een solorijder tegen de klok, vooral in het laatste kwartier. "Nooit heb ik zo veel pijn gehad als in de laatste vijftien minuten in die race in Groningen", herinnert Fiers zich over zijn geslaagde poging van vijftien jaar geleden. 

De prestatie van Rijhnen is trouwens de eerste die officieel in de recordboeken van World Skate zal verschijnen. Toch heeft het werelduurrecord voor skeeleraars, vroeger rolschaatsers, een historie die teruggaat tot 1910 toen de Brit Hal Berte, ook een verdienstelijk wielrenner, 26.430 meter aflegde. Op die officieuze lijst staan een paar Fransen, nogal wat Nederlanders en een Spanjaard.

Belga