Logo of Team Belgium

Bart Swings is de Europese titelstrijd schaatsen voor allrounders begonnen met de achtste plaats op de 500 meter. Swings liet in het Nederlandse Heerenveen een tijd van 36.94 seconden optekenen.

Dat was 69 honderdsten van een seconde langzamer dan de winnaar, de Noor Sverre Lunde Pedersen (36.25). De Nederlandse favoriet voor de titel, Patrick Roest, had voor de kortste afstand 36.39 seconden nodig en werd tweede.

Later op de middag wordt de 5.000 meter gereden. Op zondag voegen de allrounders daar nog de 1.500 en de 10.000 meter aan toe.

Voor aanvang van het eerste internationale toernooi van het seizoen stelde Roest dat Swings zijn belangrijkste tegenstander zou zijn. "Voor mij is dat een gevaarlijke man", zei hij bij de NOS. Daarbij baseerde hij zich op de resultaten in trainingsraces. "Hij heeft het hele jaar hier getraind en kent de ijsbaan door en door. Hij heeft zich honderd procent kunnen focussen op het schaatsen, want er waren geen skeelerwedstrijden deze zomer."

Swings daarentegen meent dat de Nederlanders een voorsprong hebben omdat ze de afgelopen maanden al in serieuze wedstrijden hun krachten konden meten.

Belga