Logo of Team Belgium

Op de komende Olympische Winterspelen in Peking is snelschaatser Bart Swings de grootste Belgische medaillekandidaat. Vier jaar geleden snelde hij in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang naar zilver op de massastart en behaalde hij ook nog een olympisch diploma (top acht) op de 1500 m (6e), 5000 m (6e) en 10.000 m (8e). "Mijn goede resultaten van de afgelopen periode geven mij heel veel vertrouwen", verklaarde Swings vrijdag na de bekendmaking van de Belgische selectie voor Peking.

Op de massastart, die voor de tweede keer op het olympisch programma staat, is Swings een van de favorieten. Het uithangbord van Team Belgium kroonde zich onlangs in Heerenveen tot Europees kampioen op zijn lievelingsnummer. Al zal hij in Peking ook moeten afrekenen met onder meer de Amerikaanse wereldkampioen Joey Mantia en de Zuid-Koreaanse olympische kampioen Lee Seung-Hoon.

"Zij hebben de hoogste topsnelheid", aldus Swings. "Maar de massastart is meer dan enkel een snel rondje op het einde. Er komt veel bij kijken op tactisch vlak, en er kan dus heel wat gebeuren. Daardoor is iedereen eigenlijk een concurrent."

"Ik reis met een heel positief gevoel af naar Peking", zei Swings. "Al maak ik net zoals iedereen nu wel die spanning en stress mee om niet besmet te geraken met het coronavirus. Maar mijn goede resultaten van de afgelopen periode geven mij heel veel vertrouwen. Het schaatsen gaat goed en fysiek voel ik me top. Naast de massastart loopt de 5 km ook vrij goed dit seizoen, met enkele topvijfnoteringen. Die afstand is altijd één van mijn doelen geweest en is eigenlijk een soort waardemeter voor mij. De 5000 m is wel heel druk bezet, het niveau is de laatste jaren ook een beetje gestegen. Op laaglandbanen kunnen er heel veel rond en onder de 6:15 schaatsen, en met Roest en Van der Poel steken er twee bovenuit. Ik beschouw me op de 5 km als een van de vele outsiders voor een medaille."

"Dit seizoen ben ik blijven groeien, en die positieve lijn is belangrijk om te kunnen pieken op de Spelen", vertelde Swings, die zichzelf niet als kandidaat ziet om de Belgische vlag te dragen tijdens de openingsceremonie.

"Twee dagen later schaats ik al de 5000 m, waarop ik me moet concentreren. De ceremonie kan tijd en energie kosten en ook vanwege COVID-19 blijf ik liever weg van grote groepen. Ik kom dan ook niet in aanmerking." Swings was er ook al bij op de Spelen van 2014 in Sotsji, waar hij onder meer vierde werd op de 5000 m en vijfde op de 10.000 m. In Peking komt hij in actie op de 1500 m, 5000 m, 10.000 m en de massastart.

Belga