Logo of Team Belgium

Niet meer dan tien dagen duurde de vakantie na het loodzware schaatsseizoen. Sinds enkele weken heeft Bart Swings weer de vertrouwde skeelers onder de voeten. Zondag boekte hij in een dorpje met zesduizend inwoners op het Duitse platteland zijn eerste overwinning van het seizoen. De demarrage in de afvallingskoers was als vanouds.

Niemand in het plaatsje Geisingen in de deelstaat Baden-Württemberg had er oog voor. Min of meer toevallig staat juist daar de mooiste en snelste overdekte skeelerpiste van Europa. Product van een eigenzinnige bouwer met hartstocht voor inlineskaten. Bart Swings is net zo eigenzinnig. Hij blijft schaatsen en skeeleren op hoog niveau. Ook nu hij als schaatser het allerhoogste (olympisch goud) heeft bereikt. Het is zijn natuurlijke habitat. Bart Swings heeft er de gewoonte van gemaakt het skeeleren in dienst te stellen van het schaatsen. Dat betekent dat grote skeelerkampioenschappen aan het einde van de zomer taboe zijn.

"Voor mij staan dit seizoen de World Games centraal", zei hij in Geisingen. "Verder zal ik meedoen aan de marathon in Berlijn." De World Games worden van 7 tot en met 17 juli in Birmingham in de Amerikaanse staat Alabama gehouden. Deze Wereldspelen, de mondiale ontmoeting van sporten die graag olympisch willen worden, is door de coronapandemie een jaar uitgesteld.

Formeel had Bart Swings zich voor die Spelen tijdens de wereldkampioenschappen van 2021 moeten plaatsen, maar de organisatoren hebben hem een speciale invitatie verstrekt. Die dankt hij ongetwijfeld aan de successen die hij bij de voorgaande edities in Cali, Colombia (2013) en Wroclaw, Polen (2017) op skeelers heeft geboekt.

Belga