Logo of Team Belgium

Bart Swings is vandaag op de zevende plaats geëindigd op de 5.000 meter schaatsen. De Zweed Nils van der Poel veroverde in de National Speed Skating Oval de titel met een olympisch record (6:08.84).

In de National Speed Skating Oval schaatste Swings in de tiende en laatste rit tegen de Zweedse wereldrecordhouder Nils van der Poel. Onze landgenoot startte bijzonder snel maar kon dat hoge tempo niet aanhouden. In 6:16.90 (+8.06) eindigde hij op de zevende plaats.

"Ik ging voor iets meer. Het was niet mijn beste 5 km van het seizoen. Ik begon goed, maar halfweg verloor ik de controle", zei de Vlaams-Brabander nadat hij zijn twaalf ronden en een half had geschaatst in 6:16.90.

Bart Swings gold als outsider voor het brons in de National Speed Skating Oval. Op voorhand wist hij dat hij de perfecte race moest rijden om een medaille te pakken. "Maar zelfs dan zou het moeilijk geweest zijn. Op een laaglandbaan is mijn beste tijd 6:12, terwijl hier 6:09 nodig was voor een medaille. Maar fysiek zie ik dat ik in orde ben en dat moet ik meenemen naar de volgende wedstrijden."

In 2014 in Sotsji eindigde de olympische vicekampioen op de massastart als vierde op de 5.000 meter, in 2018 in Pyeongchang werd hij zesde.