Logo of Team Belgium

Schaatser Bart Swings heeft op de Olympische Winterspelen in Peking het goud veroverd in de finale van de massastart. Het is de tweede medaille deze Winterspelen voor Team Belgium, na het brons van Hanne Desmet op de 1.000 meter shorttrack.

Bart Swings schaatste een intelligente race in de National Speed Skating Oval en deelde de zestien rondjes goed in. Na een fenomenale slotronde blies de Leuvenaar zijn concurrenten weg en veroverde hij het goud. Bart Swings eindigde eerder zaterdag in de eerste van twee halve finales als tweede, na de Noor Kristian Ulekleiv, en plaatste zich zo zonder problemen voor de medaillestrijd.

Hij hield twee Zuid-Koreanen achter zich. Chung Jae-won verloor de sprint om goud en moest zich tevreden stellen met zilver, zijn landgenoot Lee Seung-hoon greep het brons. De 31-jarige Swings ging resoluut voor de gouden medaille op de massastart, vier jaar na zijn olympisch zilver op dat nummer in PyeongChang. De Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon snelde toen naar het goud.

Bart Swings schenkt Team Belgium de tweede gouden medaille ooit op de Winterspelen. De eerste dateert van 1948, toen pakten kunstschaatsers Micheline Lannoy en Pierre Baugniet in Sankt Moritz de olympische titel in het paarrijden. 

Swings behaalde deze Winterspelen al een olympisch diploma, met de zevende plaats op de 5.000 meter. Op de 10.000 meter eindigde hij als tiende, op de 1.500 meter klokte de Leuvenaar de dertiende chrono. De massastart was zijn laatste nummer.

Belga