Logo of Team Belgium

Olympisch kampioen Bart Swings heeft in Heerenveen voor het derde jaar op rij de Wereldbeker massastart gewonnen. Die overwinning kwam er na de Europese en Olympische nummer op dat nummer. In een vol Thialf-stadion reed hij ook nog naar zilver op de 5.000 meter en een 4e plaats op de 1.500 meter. 

Tijdens de Wereldbekerfinale van dit seizoen, zondag in Heerenveen, waar hij de vierde eindzege in zijn loopbaan vierde, heerste een carnavalssfeer. Het was zaak het hoofd koel te houden. Demarrages van de Duitser Felix Rijhnen en een lange aanval van de Deen Viktor Hald Thorup brachten de Leuvenaar niet van zijn stuk.

Bart Swings hield de benen stil. Twee ronden voor het einde bleven de Italiaan Andrea Giovannini en de Nederlander Jorrit Bergsma nog over voor de zege. Nog voor de laatste bocht,  die sinds zaterdag de Sven Kramer-bocht heet, had Swings de leiding te pakken. Dertig meter voor de streep gingen de armen omhoog. "Bedankt Thialf", was zijn eerste reactie. "Ik vind dit prachtig."

Met zijn eindzege in de Wereldbeker sluit Bart Swings zijn seizoen in stijl af. "Het is nu wat moeilijk om mijn volgende doel te bepalen. Mijn focus als Olympisch kampioen altijd op de massastart blijven maar ik wil me op de eerste plaats als schaatser blijven ontwikkelen", besloot hij.

Belga