Logo of Team Belgium

Bart Swings kwam zondag goed uitgerust aan de start van de 1.500m, nadat hij zaterdag brons had behaald in de massastart. "Ik kwam zeker fit aan de start", zei hij na de 1.500 meter, die hem de zevende plaats opleverde.

Op het eerste WK-brons in zijn loopbaan had hij veel reacties gehad. "'Misschien niet het resultaat dat je gehoopt had, maar toch proficiat', hoor je dan. De mensen weten dat ik altijd voor de overwinning ga. Ik geloof dat ik het schaatsen in België zo goed vertegenwoordig."

Swings stelde dat hij zondag in Heerenveen een mooie 1.500 meter heeft neergezet. "Zeven jongens die in de 1.45 of sneller schaatsen. En dan ben ik zevende. Maar het verschil met brons was niet meer dan vier tienden van een seconde. Op voorhand wist ik wel dat het verschil met Thomas Krol al na de opening heel groot zou zijn. Dan moet ik gewoon mijn eigen race rijden."

De 1.500 meter, die in Nederland het koningsnummer wordt genoemd, is de laatste jaren steeds meer het terrein geworden van krachtpatsers. Krol en Kjeld Nuis zijn daar voorbeelden van. Onder zware omstandigheden zijn lichtgewichten als Swings en Roest (zondag derde) in het nadeel.

"Ik vind de 1.500 meter een super mooie afstand. Op goede momenten heb ik een heel goede 1.500 meter in de benen. Wel moet ik werken aan die openingssnelheid."

Belga